Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Porezni inspektori UNO pojačali kontrole nabavke skupocjenih džipova

12.05.2021. 13:25 / Izvor: Akta.ba

Poreski inspektori UIO ponovo su krenuli u pojačane kontrolne aktivnosti nabavke skupocjenih putničkih motonih vozila. Tokom maja i juna 2021. godine u kontrolama će se utvrđivati osnovanost korištenja prava na odbitak ulaznog PDV-a u situacijama nabavke i pretvaranja putničkih vozila u teretna. 

Prema Zakonu o PDV-u u BiH parvo na odbitak ulaznog poreza moguće je ostvariti u slučaju nabavke teretnih vozila ili eventualno putničkih vozila koja će biti korištena isključivo u poslovne svrhe. Zakonski okvir ne predviđa mogućnost da se izvrši odbitak ulaznog PDV-a prilikom nabavke putničkih vozila koja neće biti korištena u poslovne svrhe. Zato će u kontrolama biti detaljno analiziran način korištenja putničkih motornih vozila koja su “pretvrana” u teretna, kako bi se ostvarilo parvo na odbitak ulaznog PDV-a, kompeltna dokomentacija, putni nalozi za vozila itd. 

Ovim putem još jednom pozivamo poreske obveznike koji su vršili predmetne nabavke da sami prekontrolišu svoje prethodno predane PDV prijave i uvide da li su pravilno obračunali svoju PDV-e obavezu. Ukoliko otkriju neke greške pozivamo ih da sami podnesu izmijenjene PDV prijave, kako bi u potpunosti ispunili svoju zakonsku obavezu i na taj način izbjegli kazne u procesu kontrola.

Uprava za indirektno oporezivanje stoji na raspolaganju svim obveznicima, pa tako i obveznicima koji su vršili navedene nabavke, za bilo kakvo objašnjenje ukoliko nisu sigurni kako da pravilno popune svoje eventualne izmijenjene prijave. Za svaku informaciju mogu se obratiti UIO putem info mail adrese: info@uino.gov.baili putem telefona: 051/335-256, 051/335-257, 051/335-197, 051/335-182.

  

 

 

PODIJELI:

TAGOVI:

UIONO

kontrola nabavke džipova

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti