Porezni kredit: Poslodavcima će subvencije biti uplaćene na račune fondova

15.05.2020. 11:35 / Izvor: Akta.ba
Porezni kredit: Poslodavcima će subvencije biti uplaćene na račune fondova

Porezna uprava Federacije BiH objavila je prije nekoliko dana uputstvo o načinu podnošenja i popunjavanja zahtjeva za subvencioniranje doprinosa.

Direktnom uplatom fondovima uplaće  subvencije imaju tretman poreznog kredita navodi u uputstvu o načinu podnošenja i popunjavanja zahtjeva za subvencioniranje doprinosa koje je objavila Porezna uprava FBiH.

Veliki broj poreznih obveznika je ispunjavajući uslove ispunilo i predalo zahtjeve očekujući uplatu na račun. 

Međutim, Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica ( Korona zakon) kaže da se subvencioniranje doprinosa za svakog zaposlenog vrši na način da se za penziono-invalidsko osiguranje usmjerava 135,70 KM, za zdravstveno osiguranje 97,35 KM i za nezaposlenost 11,80 KM, ukoliko u mjesecu za koji se vrši obračun plaće imaju pad ostvarenog prometa 20% i više u odnosu na ostvareni promet u istom mjesecu 2019. godine.

"Ako je obveznik uplate doprinosa uplatio doprinose za mjesec za koji će ostvariti subvenciju, iznos uplaćenih sredstava ima tretman poreznog kredita koji porezni obveznik može koristiti za izmirenje budućih poreznih obaveza ili podnijeti  zahtjev za povrat više uplaćenih sredstava od dana kada Federalno ministarstvo finansija - financija izvrši uplatu subvencioniranih doprinosa", navodi se u Uputstvu o načinu podnošenja zahtjeva i potrebnoj dokumentaciji za subvencioniranje doprinosa.

Iz Porezne uprave navode i primjer načina i obračuna subvencije obaveznih doprinosa u dva slučaja:

-           Poreznom obvezniku se subvenciraju doprinosi (na teret obveznika - iz osnovice i na teret poslodavca - na osnovicu) na mjesečnu bruto plaću u iznosu od 590,00 KM.

-           Ukoliko porezni obveznik obračuna zaposleniku bruto plaću veću od 590,00 KM, dužan je sa isplatom plaće da uplati razliku doprinosa na iznos bruto plaće koji je veći od 590,00 KM. 

Dakle, ukoliko porezni obveznik zaposleniku obračuna plaću od 1.000,00 KM, ovom obvezniku će se subvencionirati 244,85 KM.

"Uplatu sredstava na ime subvencije obaveznih doprinosa izvršit će Federalno ministarstvo finansija - financija direktnom uplatom fondovima na propisane uplatne račune javnih prihoda. Po izvršenoj uplati od strane Federalnog ministarstva finansija - financija navedene uplate će se proknjižiti na finansijske kartice poreznih obveznika prema vrsti prihoda u skladu sa dostavljenim zahtjevom za subvencioniranje i uplaćenim sredstvima", ističu iz Porezne uprave FBiH.

Spisak poreznih obveznika kojima je odobrena i od strane Federalnog ministarstva finansija - financija uplaćena subvencija doprinosa, Porezna uprava Federacije će objaviti na svojoj web stranici .

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti