Porodice članova diplomatskih predstavništava ubuduće mogu raditi u u zemlji prijema

31.05.2021. 14:50 / Izvor: Akta.ba
Porodice članova diplomatskih predstavništava ubuduće mogu raditi u u zemlji prijema

Njemačka ambasadorica u Sarajevu Margret Uebber i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković potpisale su danas Sporazum.

Njemačka ambasadorica u Sarajevu Margret Uebber i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković potpisale su danas Sporazum zaključen između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Savezne republike Njemačke o obavljanju plaćene djelatnosti članova porodice članova diplomatskog ili konzularnog predstavništva u odgovarajućoj drugoj zemlji.

U skladu s ovim Sporazumom, partneri i djeca izaslanih poslanika u diplomatskim i konzularnim predstavništvima u zemlji prijema ubuduće mogu obavljati svaki oblik zaposlenja uz naknadu, bilo da je u pitanju vršenje samostalne djelatnosti ili zaposlenje, uključujući stručno osposobljavanje. Sporazum rješava pitanja oko potrebe pribavljanja dozvole boravka, imuniteta kao i poreza i socijalnog osiguranja.

Sporazum se zaključuje na neodređeno vrijeme. Isti stupa na snagu čim budu ispunjeni svi interni uslovi predviđeni u BiH i kada Vijeće ministara Bosne i Hercegovine obavijesti Vladu Savezne Republike Njemačke o tome i ona potvrdi prijem obavijesti.

Ministrica vanjskih poslova Turković i ambasadorica Uebber pozdravile su zaključivanje ovog Sporazuma kojem su prethodili višegodišnji pregovori.

"Ovaj Sporazum predstavlja osnovu za to da partneri izaslanog osoblja u stranim predstavništvima ubuduće u zemlji prijema mogu raditi. Za mnoge uposlenike oba Ministarstva vanjskih poslova ovo je važan element u donošenju odluke o prelasku u partnersku zemlju", izjavila je ambasadorica Uebber.

Savezno ministarstvo vanjskih poslova Njemačke do sada je zaključilo 51 takav bilateralni sporazum sa zemljama širom svijeta. Trenutno se vode pregovori sa brojnim drugim zemljama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti