Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Portfelj Bosne i Hercegovine sa Svjetskom bankom stabilan

04.05.2021. 15:32 / Izvor: Akta.ba

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas putem video-linka s regionalnom direktoricom Svjetske banke za zapadni Balkan Lindom Van Gelder i šefom Kancelarije Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori Emanuelom Salinasom.

Na sastanku je razgovarano o tekućem programu s ovom finansijskom institucijom, te novim projektima u pripremi, koji su od velikog značaja za BiH. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je ovom prilikom zahvalio Svjetskoj banci na iskazanoj spremnosti da pruži podršku i pomoć BiH.

Tokom razgovora konstatirano je da je portfelj Bosne i Hercegovine sa Svjetskom bankom veoma stabilan, bez problematičnih projekata, ali da je od izuzetne važnosti u narednom periodu ubrzati efektivnost i implementaciju projekata.

Ovom prilikom, Tegeltija je posebno istakao potrebu da se za Bosnu i Hercegovinu osigura podrška koja će se baviti ne samo postojećim izazovima, već i novim potrebama koje proističu iz pandemije virusa korona i koje mogu da pomognu ekonomskom oporavku. On je istakao da će postpandemijski oporavak zahtijevati puni angažman svih nivoa vlasti u BiH da bi se poboljšala investiciona klima, naglasivši da će značajna ulaganja biti neophodna u digitalni razvoj, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu.

Vlasti u Bosni i Hercegovini očekuju punu podršku Svjetske banke, kako tehničku, tako i finansijsku, za strukturne reforme, prije svega za reformu zdravstvenog sektora i reformu javnih preduzeća. Pored navedenih projekata, posebna pažnja posvećena je i projektima u vezi s postpandemijskim ekonomskim oporavkom, kao što su: Projekt oporavka i podrške preduzećima u BiH, Projekt modernizacije usluga vodosnabdijevanja i kanalizacije u BiH, te Projekt konkurentnosti i otpornosti poljoprivrede, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

 

PODIJELI:

TAGOVI:

svjetska banka

Vijeće ministara

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti