Poruka 27. Business cafea: Poduzetništvo je velika avantura hrabrih i odvažnih

27.02.2020. 10:15 / Izvor: Akta.ba
Poruka 27. Business cafea: Poduzetništvo je velika avantura hrabrih i odvažnih
OTVORI GALERIJU

Svoje inspirative priče u okviru 27.Business cafea podijelili su Vesna Beganović, osnivačica marketinške Agencije Via Media i braća blizanci Faris i Rešad Začina, osnivači kompanije Ministry of Programming.

Poduzetništvo je velika avantura hrabrih i odvažnih, kazala je Vesna Beganović, osnivačica marketinške Agencije Via Media, Via Media Dubai i medijske agencije Reach, partnera najveće svjetske medijske grupacije Omnicom Media Group, gostujući sinoć u Sarajevu na 27.Business cafeu, jedinstvenom događaju koji organizuje Agencija Globala Market Solutions.

PREKO TRNJA DO ZVIJEZDA

Svoju priču počela je prije više od 20 godina. Prelomno je bilo kada je spakovala kofere i sa dvoje maloljetne djece napustila rodni grad i došla u Sarajevo. Danas uspješno plovi bosanskim, ali i vodama UAE gdje je pokrenula kompaniju Via Media Dubai.

Njen put kao i mnogi poduzetnika nije bio lagan, ali je to ona sve prolazila sa osmijehom i vjerom da uvijek može bolje. Stoga njena firma čvrsto iza mnogih projekata, kao što su Branding konferencija, za koju se čulo i van okvira BiH.

Danas joj je kaže drago što ima šansu da utiče na druge ljude da krenu u poduzetnišvo, u avanturu koja je njoj i mnogim drugim pomogla da ostvare svoje snove.

"Jako je bitno da spajamo nespojivo i u tom pravcu poduzetnici treba da razmišljaju", kazala je Beganović, napominjući kako je poduzetništvo jedan od načina da upravljate svojim vremenom, svojim željama, ambicijama, i na neki način stvarate drugačije, a da pri tome vaš uspjeh zavisi od vas, vašeg znanja i vaših kompetencija.

Za razliku od vremena u kojem je ona počinjala svoj biznis, kaže kako današnije vrijeme nudi razne mogućnosti. Mnogo je dostupnih informacija putem interneta i raznih platformi.

"Danas je dovoljno da budete u trendu ukoliko provedete tri minute na edukaciji, pogledate jedan video koji će vas inspirisati da drugačije razmišljate, da svoju ljubav i strast prenesete na druge", kazala je Beganović.

Na pitanje da li bi danas ponovo učinila isto i krenula u poduzetničke vode, kaže kako bi definitivno opet  izabrala poduzetnički put, jer nije timski igrač, nepopravljivi je lider i vizionar.

"Jednostavno ne mogu funkcionisati u zatvorenim sistemima koji su spori jer sam temperamentna i brza, te mi smeta ako ne mogu uticati na ubrzavanje procesa i donošenje odluka i to je razlog zbog kojeg sam izabrala poduzetniči put. Put gdje ne moram čekati i zavisiti od sistema koji je sporiji drugačiji i u kojem ne mogu samostalno donositi odluke", naglasila je Vesna.

 

(Faris i Rešad Začina)

Jedinstveni bh. događaj upotpunila su braća blizanci Faris i Rešad Začina, osnivači kompanije Ministry of Programming. Oni su se vratili iz Švedske i svoju priču nakon desetogodišnjeg iskustva u softverskim kompanijama počeli 2015. godine u BiH sa željom da rade nešto novo, kreativno i korisno.

USPJEH U BIH

Njihova kompanija je specijalizirana za podizanje start-up kompanija i koja zajedno s svojim partnerima je razvila inovativna rješenja poput pretraživača, društvenih mreža, trading sistema, te softvera za otkrivanje virusa. Startapi koje su proizveli danas rade u Švedskoj, Njemačkoj, Americi, Velikoj Britaniji  i Švicarskoj.

Uspjeh bh. kompanije i mladih bosanskohercegovačkih poduzetnika potvrdila je dodjela nagrade za najboljeg menadžera u 2019. godini. Ministry of Programming se prošle godine plasirao na Deloittovom konkursa 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija Srednje Evrope.

Braća Začina smatraju kako startup scena u našoj zemlji nije dovoljno razvijena, ali svakako se kažu primjeti da je ušlo par jakih igrača što njih izuzetno veseli.

Njegova poruka za mlade je da ostanu i probaju napraviti bizis jer prostora definitivno ima.

"Poruka mladima je da krenu u biznis jer danas postoje grantovi koje dodjeljuju razne organizacije, i to je velika promjena u odnosu na unazad nekoliko godina. Glavni problem je odvažnost mladih ljudi koji se ne odlučuju da pokrenu biznis", zaključila su braća  Začina.

Amra Hašimbegović, direktorica Agencije Globala Market Solutions kazala je kako oni ti koji otkrivaju skrivene heroje.

"Ušli smo u osmu godinu eventa što govori da smo vječiti optimisti i da želimo prikazati jednu pozitivnu stranu BiH i ispričati najbolje priče u BiH", rekla je Amra.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti