Poruka OHR-a i Evropske komisije Parlamentu BiH: Ratificirati CEFTA-u nakon ljetne pauze

03.08.2007. 09:00 / Izvor: Dnevni Avaz
Poruka OHR-a i Evropske komisije Parlamentu BiH: Ratificirati CEFTA-u nakon ljetne pauze

Ured visokog predstavnika (OHR) i Delegacija Evropske komisije u BiH očekuju da Parlament BiH nakon ljetne pauze ratificira Sporazum o centralnoevropskoj zoni slobodne trgovine (CEFTA), izjavila je jučer portparol banjalučke kancelarije OHR-a Ljiljana Radetić.

Ona je rekla da su OHR i Delegacija Evropske komisije razočarani što Parlament BiH na posljednjoj sjednici nije ratificirao ovaj sporazum i upozorila da će jaz između BiH i ekonomija zemalja članica CEFTA-e biti povećan ako naša zemlja ostane izvan ovog sporazuma, javila je Srna.

Radetić je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci istakla da će to dodatno usporiti razvoj funkcionalne tržišne ekonomije, što, je, kako je rekla, ključni element za evropske integracije.

Ona je prenijela riječi visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka da "slobodna trgovina znači više posla i više investicija i da je to lekcija koju su naučile zemlje osnivači CEFTA-e, koje su sada sve članice EU i čiji se životni standard ne može uporediti s onim kakav su imale prije deset godina".

Govoreći o prednostima CEFTA-e, Radetić je navela da ovaj sporazum zamjenjuje postojeća 32 bilateralna sporazuma i da pokriva tržište osam država. Ona je navela da CEFTA pokreće BiH naprijed prema globalnim ekonomskim tokovima, omogućava transparentnije procedure, zaštitu domaće industrije i poljoprivrede i efikasan sistem arbitraže u slučaju nesporazuma među članicama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti