Poruka UN-a vlastima u BiH: Oporezujte zagađivače, ne gradite termoelektrane

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Poruka UN-a vlastima u BiH: Oporezujte zagađivače, ne gradite termoelektrane

02.06.2019. 09:06 / Izvor: Akta.ba

U evropske gradove s najlošijom kvalitetom zraka ubraja se i Sarajevo. Zbog specifične geografske strukture, u Kantonu Sarajevo nije moguća disperzija atmosferskog zagađenja i zbog toga je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se ono umanjilo, ali i podići svijest javnosti o ovom problemu, rekli su jučer predstavnici Programa Ujedinjenih nacija za okoliš/životnu sredinu (UNEP) u Sarajevu na događaju na kojem je, u vidu poruke, generalni sekretar UN-a António Guterres nadležnim u BiH poručio da „oporezuju zagađivače, ukinu subvencioniranje fosilnih goriva i prestanu graditi nove termoelektrane“ kako bi se smanjilo zagađenje zraka. 

Tim povodom Program Ujedinjenih nacija za okoliš/životnu sredinu (UNEP) organizirao je u subotu, 1. juna 2019. godine, u Sarajevu poseban događaj za medije fokusiran na zagađenje zraka, temu Svjetskog dana okoliša 2019. godine. Svoj rad, inicijative i aktivnosti za poboljšanje i efikasnu komunikaciju kvalitete zraka predstavile su nadležne institucije, te nekoliko lokalnih i međunarodnih organizacija i eksperata.

 

"Program UN-a za okoliš u Bosni i Hercegovini radi s domaćim institucijama na unapređenju sistema upravljanja kvalitetom zraka, primarno kroz ulaganja u infrastrukturu, alate i razvoj kapaciteta za mjerenje, kao i načine komuniciranje stanja kvaliteta zraka i podizanja javne svijesti. Kroz globalnu BreatheLife kampanju, kojoj se Kanton Sarajevo pridružio prošle godine, podržat ćemo napore nadležnih institucija da bolje, češće i jasnije komuniciraju s građanima o ovom problemu i tako mobiliziramo zajedničku akciju za bolji kvalitet zraka", kazala je Amina Omićević, predstavnica Programa UN-a za okoliš u Bosni i Hercegovini.

Ovom prilikom ozvaničen je i početak BreatheLife  kampanje u Kantonu Sarajevo, koji ima probleme sa zagađenjem zraka, naročito u zimskom periodu.

"Nažalost, predispozicije za zagađenje su velike. Zato je naše opredjeljenje da svakodnevno, u skladu s raspoloživim resursima, iniciramo i provodimo čitav niz mjera fokusiranih na korištenje čistih energenata, energijsku efikasnost i adekvatno i održivo prostorno planiranje. U funkciji ostvarivanja ovih ciljeva, stalno tražimo saveznike i partnere i zato smo zahvalni UNEP-u na kampanjama u koje nas uključuje", istakao je Damir Filipović, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti