Vijesti/ BOSNA I HERCEGOVINA

Posao sanacije šteta od poplava treba biti rađen brže

U narednih nekoliko dana trebala bi biti realizirana odluka koja se odnosi na pomoć za 150 obrtnika Unsko-sanskog kantona koji nisu u sistemu PDV-a, a u tom slučaju Kanton će biti nadležan za monitoring doznačenih sredstava da bi se ona transparentno upotrijebila.

23.09.2014. 08:48 / Izvor: eKapija.ba

Direktor Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH Jasmin Jaganjac posjetio je jučer Unsko-sanski kanton i razgovarao s kantonalnim premijerom Hamdijom Lipovačom o realizaciji sredstava za pomoć općinama Cazin, Bihać, Sanski Most i Ključ, te budućim efektima doznačene pomoći Federalnog fonda.

Razgovarano je o implementaciji doznačenih sredstava Fonda koja bi trebala biti utrošena za sanaciju poplavljenih kuća.

U narednih nekoliko dana trebala bi biti realizirana odluka koja se odnosi na pomoć za 150 obrtnika Unsko-sanskog kantona koji nisu u sistemu PDV-a, a u tom slučaju Kanton će biti nadležan za monitoring doznačenih sredstava da bi se ona transparentno upotrijebila.

Premijer USK-a je zatražio da, u okviru raspoloživih sredstava, jednokratnom finansijskom pomoći budu obuhvaćene porodice iz općina ovog kantona čiji su stambeni objekti oštećeni ili uništeni usljed poplava ili ugroženi klizištima. Izrazio je nezadovoljstvo što nije planirana sanacija klizišta u Unsko-sanskom kantonu, ali šteta nastala klizištima nije prijavljena jer je nastala prije 15-ak dana.

"Tokom narednih dana, u dogovoru s načelnicima općina, kandidirat ćemo i projekte za finansiranje iz sredstava Fonda za obnovu oštećene putne infrastrukture", kazao je Lipovača.

Jaganjac je razgovarao i s načelnicima općina o do sada urađenim sanacijama, a ocijenio je da realizacija doznačenih sredstava ide dobro, ali bi mogla ići i brže, te je zamolio predstavnike vlasti u USK-u da obnovu nakon poplava ne koriste u predizborne svrhe.

Naglasio je da posao treba biti rađen brže, imajući u vidu činjenicu da vremenske prilike ne idu naruku u procesu obnove.

U okviru realizacije odluka Upravnog odbora Federalnog fonda, direktor Jaganjac je prošle sedmice obišao Tuzlanski i Posavski kanton, a u planu je da do kraja ove posjeti Zeničko-dobojski i Srednjobosanski kanton da bi se uvjerio u proces implementacije sredstava iz Fonda dodijeljenih kantonima i općinama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti