Posao za 30 ljudi: AS grupacija namjerava proizvoditi bobičasto voće u USK

17.02.2017. 14:53 / Izvor: Akta.ba
Posao za 30 ljudi: AS grupacija namjerava proizvoditi bobičasto voće u USK

AS grupacija je već ranije izrazila interesovanje za Unsko-sanski kanton zanima kao područje za investiranje.

Husein Rošić, premijer Unsko-sanskog kantona sa resornim ministrima privrede i poljoprivrede Ilfadom Medićem i Draganom Polimancem organizirao danas radni sastanak sa predstavnicima AS grupacije.

AS grupacija je već ranije izrazila interesovanje za Unsko-sanski kanton zanima kao područje za investiranje u proizvodnju organske hrane, konkretno proizvodnju jagodičastog i bobičastog voća.

U Unsko-sanskom kantonu već imaju 860 koperanata, a interes im je proširenje proizvodnje. Pogoni iz sastava Agrokomerca, locirani u Pjanićima, iako van funkcije godinama mogli bi se staviti u pogon, u zajedničkom projektu Vlade USK, Vlade FBiH i AS grupacije, a osim pokretanja kapaciteta direktno bi se zaposlilo 30 ljudi, prezentovao je Smail Korajlić u ime uprave AS.

Razgovor o ovom projektu će biti konkretiziran nakon uključivanja resornog federalnog ministarstva, u čijoj je nadležnosti je Agrokomerc.

Vlada Kantona zainteresovana je za svaki ozbiljan projekat koji će otvoriti nova radna mjesta, potvrdio je premijer Rošić.

"Mi smo planirali podršku zapošljavanju kroz refundacije poreza i doprinosa za novozaposlene radnike i subvencije kamata. Cilj nam je da se zapošljavaju radnici i zadovoljan sam mogućnošću da realiziramo kvalitetan projekat koji bi i povećao broj kooperanata i osigurao zapošljavanje 30 ljudi u Pjanićima", kazao je Ilfad Medić, ministar privrede u Vladi USK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti