Posao za 50 radnika: U Loparama otvoren novi proizvodni pogon

02.09.2019. 07:20 / Izvor: SRNA
Posao za 50 radnika: U Loparama otvoren novi proizvodni pogon

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković otvorio je u Loparama novi pogon Fabrike "Termoelektro oprema".

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković otvorio je u Loparama novi pogon Fabrike "Termoelektro oprema", u kome će u naredne dvije godine posao dobiti 50 radnika, te položio kamen temeljac za izgradnju nove proizvodne hale

Vrpcu su, uz Viškovića, svečano presjekli načelnik opštine Lopare Rado Savić i većinski vlasnik fabrike Ilija Stjepanović, koji će potom položiti kamen temeljac za izgradnju nove proizvodne hale površine 1.000 kvadratnih metara.

Višković je rekao da je ovo dobar povod da se da podrška jednom privrednom subjektu iz Lopara da ide u nove investicije, gradi nove objekte i zapošljava ljude.

Ističući da je novi pogon Fabrike "Termoelektro oprema" investicija od dva miliona KM, Višković je zahvalio Stjepanoviću što je imao snage i volje da otvori fabriku u Loparama, koje su nerazvijena opština, iako ima osam firmi u inostranstvu i drugom entitetu.

"Došao je u nerazvijenu lokalnu zajednicu da na neki način pomogne građanima i da sa ovim kapacitetima zaposli ljude. Njegova namjera je da u narednom periodu utrostuči broj zaposlenih. Međutim, ono što je posebno bitno i što imponuje je da njegovi radnici ne napuštaji Srpsku, imaju plate od preko 1.000 KM i zadovoljni su uslovima rada", rekao je Višković.

Premijer Srpske ističe da je ovo na neki način školski primjer kako treba da se ponašaju ozbiljni privrednici.

"Siguran sam da će Stjepanović sa svojim idejama i iskustvom da napravi firmu koja će u Republici Srpskoj zapošljavati 600 ljudi", rekao je Višković i dodao da će dati podršku takvoj ideji.

Većinski vlasnik firme "Termoelektro oprema" Ilija Stjepanović rekao je da ova fabrika trenutno zapošljava 56 radnika, a da je plan da do kraja godine bude zaposleno još oko 100.

"Namjera nam je da sljedeće godine imamo do 150 radnika. Želimo da se razvijamo, a najviše pažnje poklanjamo ljudskim resursima i cilj nam je da zaposlimo što više ljudi", rekao je Stjepanović.

On je naveo da njegova fabrika proizvodi mašinsku opremu za potrebe energetike i procesne industrije, "Arcelor mital" iz Zenice, termoelektrane "Gacko" i "Ugljevik", kompaniju "Sodaso" u Lukavcu, a 60 odsto svojih proizvoda plasira na inostrana tržišta.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je da je važno da postoji nekoliko projekata koji bi trebalo da budu realizovani u ovoj lokalnoj zajednici i da mu je zadovoljstvo da je o tome imao priliku da razgovara sa predsjednikom Vlade Republike Srpske.

"To će biti zajednički projekti iz oblasti poljoprivrede, metalske industije i turizma", rekao je Savić novinarima.

On je dodao da je u planu realizacija projekta "Busija", izgradnje izletničkog centra koju je podržala Vlada Republike Srpske, kao i izgradnje velike hladnjače koja bi mogla da podmiri potrebe cijele Majevice.

"Treba podržati nerazvijene opštine, jer teže dolaze do investitora", rekao je Savić i dodao da bi Republika Srpska investitorima koji ulažu u nerazvijene opštine trebalo dati veće stimulacije.

Svečanom otvaranju novog pogona u Loparama prisustvovao i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević.

U ovoj fabrici danas je instalirana najsavremenija CNC mašina sa plazma radnim stolom.

Fabrika "Termoelektro oprema" bavi se izradom dijelova za sve vrste termoenergetskih i industrijskih objekata, dijelova za termoelektrane, rafinerije i prehrambenu industriju.

Djelatnost ove kompanije je i inžinjering, projektovanje, proizvodnja, montaža i remont termoenergetskih i termotehničkih postrojenja.

U ovoj kompaniji trenutno je zaposlen 51 radnik, od čega šest inženjera, 15 zavarivača i 30 bravara.

Fabrika "Termoelektro oprema" radi u Loparama od 2017. godine i prati korak tržišta u proizvodnoj hali od 4.000 kvadratnih metara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti