Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Pošiljke će dostavljati novi hibridni automobili i električni bicikli

27.07.2018. 08:08 / Izvor: Akta.ba

Četiri nova hibridna automobila ubuduće će uz manje zagađenje zraka služiti za dostavu pošiljki, rezultat je to zajedničkog projekta BH Pošte i Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine, a u toku je nabavka tri bicikla na električni pogon za poštare.

Sporazum su potpisali direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić i generalni direktor BH Pošte Mirsad Mujić, a istaknuto je da hibridna vozila marke "toyota" ne zagađuju okolinu budući da do 60 kilometara na sat koriste isključivo elektromotor.

Pored manjeg zagađenja zraka, ta vozila zajedno s biciklima i motociklima na električni pogon omogućit će i značajne finansijske uštede, a dizajnirana su da bi na ulici privlačila značajnu pažnju i time u društvu promicala ideju o prednostima korištenja ekološki prihvatljivijih automobila. 

Čibukčić je kazao da je ovo dobra prilika da se pozovu i druge domaće firme posebno javna preduzeća da krenu tim putem kako bi dali doprinos u zaštiti okoliša i smanjenju emisije štetnih čestica u zraku.

Direktor BH Pošte Mirsad Mujić istaknuo je da će se sa upotrebom te vrste vozila povećati efikasnost i ostvariti značajne uštede jer BH Pošta koristi i raspolaže s velikim brojem dostavnih i transportnih vozila.

"Ostvareni prihodi u 2017. godini u odnosu na 2016. godinu pokazali su da BH Pošta, po prvi put, pozitivno posluje od svoje osnovne poštanske djelatnosti te ćemo i u budućnosti raditi na sličnim projektima od šireg društvenog značaja, u skladu sa evropskim i svjetskim standardima", dodao je.

Direktori Čibukčić i Mujić obišli su prostorije Glavnog poštanskog centra BH Pošte u Sarajevu kako bi se uvjerili u veoma ograničene kapacitete ovog objekta, a posebno su istaknuti teški uvjeti rada zaposlenih u ovom centru budući da se broj pošiljki svakodnevno povećava.

Prostor za tehnološki rad, sortiranje, preradu i distribuciju pošiljaka, hibridna pošta i pošta carinjenja je skučen, neuvjetan i neklimatiziran što izaziva usporen proces rada.

Neuslovnost prostora je posebno došla do izražaja u posljednje vrijeme s drastičnim povećanjem broja pošiljki i sve češćom kupovinom putem interneta.

Zaključak je da se što hitnije mora pronaći adekvatno rješenje kako bi se uvjeti rada poboljšali, na zadovoljstvo BH Pošte, ali i njenih korisnika koji očekuju brzu i kvalitetnu uslugu, saopćeno je iz Javnog preduzeća BH Pošta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti