Poskupljenje celuloze utjecat će na cijene toalet papira, maramica, salveta...

08.10.2021. 09:34 / Izvor: Akta.ba
Poskupljenje celuloze utjecat će na cijene toalet papira, maramica, salveta...

Proizvođači toalet papira u Evropi već traže poskupljenje.

Proizvođači toalet papira u Evropi već traže poskupljenje, a ono bi se moglo odraziti i na ostala tržišta u Evropi. Zbog poskupljenja cijena energenata, a samim tim i transporta, poskupjele su mnoge sirovine, pa je od početka godine i cijena celuloze korigovana nekoliko puta. Energetska kriza dovodi do poskupljenja u brojnim oblastima, a uskoro bi mogla da se odrazi i na cijene toalet papira, piše Euronews

Toalet papir nije jedini proizvod koji bi uskoro mogao da nas košta više, već su to i papirne maramice, ubrusi, salvete...

Njemački mediji prenose da švedski koncern Esiti, koji proizvodi robne marke Zewa i Tempo, najavljuje pregovare o poskupljenju toalet papira. Prema pisanju njemačkog dnevnika Frankfurter Allgemeine Zeitung radi se o povećanju cijene od najmanje 5%, a razlog za poskupljenje su veći troškovi transporta i energije.

Američki proizvođači su početkom godine već korigovali cijene. Oko 70% celuloze koju američki proizvođači kupuju za toalet papir dolazi iz Brazila, a oko 30% je iz Kanade. Primarna sirovina koja se koristi za njegovo pravljenje, drvna celuloza, je tokom šest mjeseci skočila sa 606 na 907 USD po metričkoj toni, koliko je koštala u aprilu, što su analitičari porglasili najvećim povećanjem u istoriji ove industrije.

Kombinacija faktora uticala je na poskupljenje, uključujući postpandemijski oporavak u Kini, koja je najveći kupac celuloze na svijetu, ali i zbog globalnih kašnjenja u isporuci. Proizvođači kupuju na otvorenom tržištu, a zatim koriste celulozu za proizvodnju toaletnog papira i drugih proizvoda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti