Poskupljenje kafe moguće i u BiH

19.08.2011. 07:32 / Izvor: Nezavisne novine
Poskupljenje kafe moguće i u BiH

Cijene kafe na svjetskom tržištu u prvoj polovini ove godine porasle su za čak 90 odsto, a domaći stručnjaci i privrednici još "vagaju" da li će doći do novog poskupljenja i u BiH.

Cijene kafe u junu bile su rekordne u posljednjih 14 godina, a stručnjaci smatraju da do viših cijena dolazi zbog izuzetno malih zaliha ove robe.

Milanka Gligić, direktor "Kofikom produkta" iz Bijeljine, koji su generalni zastupnici "Grand kafe" za RS, kazala je da cijene kafe na domaćem tržištu zavise od kursa dolara i promjena cijena kafe na svjetskim berzama.

"Da li će i koliko poskupjeti naši proizvodi zavisi od toga koliki će biti kurs dolara u trenutku kada budemo uvozili narednu turu, ali sigurno je da se uvijek stanje sa svjetskih tržišta odrazi i kod nas", navela je Gligićeva.

Ona je kazala da se trenutno cijene kafe za kilogram pri uvozu kreću od 2,4 evra za minas i 1,8 evra za robustu.

Mitar Samardžija, direktor preduzeća "Bom Impex" iz Banjaluke, naveo je da, uprkos činjenici da cijene kafe u posljednja tri dana na svjetskom tržištu raste, još ne može sa sigurnošću reći da li će doći do poskupljenja kafe na našim prostorima.

"Ne možemo mi na svaku promjenu na berzama mijenjati cijene kafe, to bi bilo nezahvalno, a da li će doći do viših cijena kafe zavisiće od toga kako će se u narednom periodu odvijati situacija u svijetu", kazao je Samardžija.

Mesud Lakota, sekretar Udruženja za zaštitu prava potrošača BiH, kazao je da je evidentno da će kafa dodatno poskupjeti u BiH, jer se sva poskupljenja u drugim zemljama odraze i na naše tržište.

"To posebno važi za ovakvu robu kao što je kafa, a koja se kod nas ne proizvodi već je samo uvozimo. Ove godine je prinos kafe u Brazilu bio duplo slabiji od uobičajenog, tako da će se cijene kafe zadržati na ovom nivou još dok bude rezervi. Kada budu istrošene rezerve tek onda će doći do drastičnog poskupljenja", smatra Lakota.

On je naveo da su cijene kafe u posljednjih pet, šest godina duplo više, pa je ranije kilogram mljevene kafe koštao oko sedam, a sada se kreće oko 14 KM.

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, kazao je da visoke cijene kafe na svjetskom tržištu ne bi trebalo da se odraze na cijene u kafićima i restoranima, ali da sve zavisi od toga koliko će kafa poskupjeti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti