Poslanici Parlamenta FBiH podržali ruralno poduzetništvo i konkurentnost

09.11.2016. 08:33 / Izvor: Fena
Poslanici Parlamenta FBiH podržali ruralno poduzetništvo i konkurentnost

Drugo zaduženje, koje je prihvaćeno većinom glasova poslanika Predstavničkog doma, tiče se IFAD-ovog fonda.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH prihvatio je zaduženja kod OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID) i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) namijenjena za realizaciju projekata razvoja ruralnog poduzetništva i konkurentnosti.  

"Vlada Federacije BiH je predložila da se zaduženjem kod OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID) u iznosu do 5.350.000 američkih dolara osigura nastavak realizacije projekta Razvoja ruralnog poduzetništva, od kojeg se očekuje da će dovesti do povećanja od oko 30 posto prosječnih prihoda domaćinstava iz poljoprivrednih izvora", kazao je šef Odsjeka za zaduživanje i koordinaciju sredstava za razvoj u resornom ministarstvu Vedad Nezirić.  

Operativnost tih sredstava bit će omogućena nakon što i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvoji Odluku o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu  BiH i OFID-a.  

Također, potrebno je da predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpiše ukaz o proglašenju prihvatanja Sporazuma o projektu, čijom realizacijom se namjerava pomoći malim poljoprivrednim proizvođačima i farmerima da pređu s proizvodnje za vlastite  potrebe na komercijalno bavljenje poljoprivredom.

Njihovi problemi se ogledaju u slaboj povezanosti s tržištem, te su potrebni mikroprojekti koji ostvaruju tržišnu vezu farmera i otkupnih centara.

Odabrane općine za ovaj projekt su: Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Bužim Orašje, Odžak, Čelić, Teočak, Sapna, Kalesija, Kladanj, Vareš, Breza, Foča-Ustikolina, Goražde, Pale-Prača, Dobretići, Jajce, Gornji Vakuf/Uskoplje, Neum, Ravno, Stolac, Grude, Trnovo, Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoč i Kupres.

Drugo zaduženje, koje je prihvaćeno većinom glasova poslanika Predstavničkog doma, tiče se IFAD-ovog (Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede) projekta Razvoja ruralne konkurentnosti vrijednog 56 miliona eura.

"Od toga će IFAD dati kredit BiH  od 11.200.000 eura. Bit će implementiran u dvije faze od po pet godina, počevši od 2017., a koncentrira se na podsektore voća, povrća i šumskih plodova, u kojima postoje najbolje prilike da se utječe na ruralno siromaštvo i ekonomski rast", kazao je Nezirić. 

Projekt će, dodaje, kroz period od 10 godina izravno ciljati na 16.000 korisnika kroz provođenje poslovnih prijedloga.

Za finansiranje navedenog projekta u budžetu Federacije BiH potrebno je osigurati dodatna finansijska sredstva za sufinansiranje  od 1.580.000 KM.

Finansijski sporazum BiH i IFAD-a potpisan je u martu u Rimu i Sarajevu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti