Posle 40 godina počinje obnova "Gazele" - "Putevi Srbije" potpisali ugovor sa "Strabagom"

15.03.2010. 15:23 / Izvor: Beta
Posle 40 godina počinje obnova 'Gazele' - 'Putevi Srbije' potpisali ugovor sa 'Strabagom'

Javno preduzeće "Putevi Srbije" i austrijska kompanija "Strabag" potpisali su danas (15. mart 2010. godine) ugovor o rekonstrukciji beogradskog mosta "Gazela" vredan 58 mil EUR. Radovi na obnovi treba da počnu za sedam dana.

- Predviđeno je da obnova traje 22 meseca i da se odvija u četiri faze - rekao je generalni direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak koji je ugovor u Beogradu potpisao sa direktorom "Strabaga" za Srbiju Draganom Pavelićem.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska investiciona banka (EIB) odobrile su 2007. kredite "Putevima Srbije" za finansiranje radova na "Gazeli" i prilaznim putevima, ali povlačenje novca bilo je odloženo pošto nisu ispunjeni uslovi oko preseljenje Roma koji su živeli pored mosta.

Prilikom potpisivanja ugovora o kreditima rečeno je da će se obnova "Gazele" i prilaznih puteva finansirati kreditima EIB od 33 mil EUR i EBRD od 25 mil EUR, dok će Grad Beograd izdvojiti 7,5 mil EUR, "Putevi Srbije" 4,8 mil EUR i Evropska agencija za rekonstrukciju s donacijom 6,75 mil EUR.

Odbor direktora EIB odobrio je povlačenje prvih 10 mil EUR za rekonstrukciju beogradskog mosta "Gazela", da bi se omogućio početak hitnih radova, a povlačenje preostalog novca uslovio je ispunjavanjem svih uslova za raseljavanje.

Izgrađen 1970. godine, most "Gazela" preko Save nije od tada obnavljan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti