Vijesti

Posle 40 godina počinje obnova "Gazele" - "Putevi Srbije" potpisali ugovor sa "Strabagom"

15.03.2010. 15:23 / Izvor: Beta

Javno preduzeće "Putevi Srbije" i austrijska kompanija "Strabag" potpisali su danas (15. mart 2010. godine) ugovor o rekonstrukciji beogradskog mosta "Gazela" vredan 58 mil EUR. Radovi na obnovi treba da počnu za sedam dana.

- Predviđeno je da obnova traje 22 meseca i da se odvija u četiri faze - rekao je generalni direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak koji je ugovor u Beogradu potpisao sa direktorom "Strabaga" za Srbiju Draganom Pavelićem.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska investiciona banka (EIB) odobrile su 2007. kredite "Putevima Srbije" za finansiranje radova na "Gazeli" i prilaznim putevima, ali povlačenje novca bilo je odloženo pošto nisu ispunjeni uslovi oko preseljenje Roma koji su živeli pored mosta.

Prilikom potpisivanja ugovora o kreditima rečeno je da će se obnova "Gazele" i prilaznih puteva finansirati kreditima EIB od 33 mil EUR i EBRD od 25 mil EUR, dok će Grad Beograd izdvojiti 7,5 mil EUR, "Putevi Srbije" 4,8 mil EUR i Evropska agencija za rekonstrukciju s donacijom 6,75 mil EUR.

Odbor direktora EIB odobrio je povlačenje prvih 10 mil EUR za rekonstrukciju beogradskog mosta "Gazela", da bi se omogućio početak hitnih radova, a povlačenje preostalog novca uslovio je ispunjavanjem svih uslova za raseljavanje.

Izgrađen 1970. godine, most "Gazela" preko Save nije od tada obnavljan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti