Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Poslije Nove godine svi koji su na budžetu FBiH dobit će veće plaće

18.12.2018. 13:13 / Izvor: Avaz.ba

Pregovarački timovi Federalne vlade i Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH dogovorili su višu osnovicu za obračun plaća za 2019. godinu.

Time će u idućoj godini biti povećane plaće državnih službenika i namještenika, federalnih ministara, premijera, profesionalnih poslanika i delegata u Parlamentu FBiH te ostalih zaposlenih u organima vlasti i organima državne službe.

Predsjednik Sindikata Samir Kurtović potvrdio je da je dogovoreno da osnovica za obračun plaća u idućoj godini bude 330 maraka, umjesto dosadašnjih 315 KM, te da se ovo odnosi i na 16 ministara i premijera, kao i sve one koje obuhvata Zakon o plaćama u organima vlasti.

Tako će, primjerice, federalnom premijeru samo osnovna plaća, bez minulog rada, biti za oko 150 KM viša i iznosit će oko 3.240 KM, ministrima će biti za oko 140 KM viša i iznosit će oko 2.970 KM, a parlamentarci će imati za oko 120 KM višu plaću plus minuli rad.

"Dogovoreno je povećanje osnovice jer imamo osam godina stagnacije. U svim kantonima došlo je do povećanja. Stručni saradnik u Vladi FBiH ima nižu plaću nego stručni saradnik u općini. U Općini Centar osnovica je 360 KM, a u Općini Ilidža 400 KM. Znači za 700, odnosno 800 KM viša je plaća načelnika nego premijera FBiH", rekao je Kurtović.

Dodao je da će plaće biti povećane za četiri do pet posto, ali da u federalnom budžetu neće biti povećana ukupna stavka za tu namjenu, jer je smanjen broj uposlenika u državnoj službi, piše Avaz.

Inače, saglasnost na sporazum pregovaračkih timova Vlade i Sindikata dala je Federalna vlada na sjednici prošle sedmice, kada je zadužila ministra pravde FBiH Matu Jozića da ga potpiše.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti