Posljedica posjedovanja BFC certifikata otvaranje novih radnih mjesta

12.05.2018. 09:50 / Izvor: Fena
Posljedica posjedovanja BFC certifikata otvaranje novih radnih mjesta

Gradska uprava Bihaća uz pomoć procesa certifikacije ojačala je promociju kapaciteta kroz organizacije sajmova i foruma, a zaustavili su rasipništvo.

Da bi Grad Bihać postao jedna od 20 jedinica lokalne samouprave koje posjeduju Business Friendly Certification South East Europe (BFC SEE) prvobitno je bilo potrebno potpisati ugovor između Grada i Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu (Redah) o provođenju procesa certifikacije.

Nakon toga formiran je BFC Tim Grada Bihaća i potom se počelo sa izradom detaljnog plana pripreme, naglasio je u razgovoru za Fenu koordinator BFC procesa i načelnik Službe za upravljanje lokalnim razvojem Grada Bihaća Nijaz Lipovača.

Pojasnio je da je poslije toga bilo potrebno uraditi kompleksan proces prikupljanja i dostavljanja dokumentacije evaluatorima, a nakon ispunjenosti svih 12 kriterija, proces je okončan u maju 2016. godine, kad je Evaluaciona komisija za BFC utvrdila da je Grad Bihać ispunio sve kriterije kao grad s povoljnim poslovnim okruženjem.

Lipovača je naglasio da je bilo izuzetno teško i zahtjevno ispuniti sve kriterije i potkriterije koje su traženi, jer su taj obiman posao uposlenici Gradske uprave morali raditi i pored redovnih poslova i aktivnosti.

Također, dodao je, traženi su i određeni dokumenti, pravilnici i procesi koje Grad do tada nije imao uspostavljene, te ih je trebalo kreirati i uspostaviti u skladu s procedurama, što je iziskivalo dosta vremena, rada na terenu, sastanaka i konsultacija.

BFC certifikat sam po sebi i ne znači mnogo, mišljenja je Lipovača, ako gradska uprava ne bude ove procedure, načine rada i djelovanja tražene BFC metodologijom svakodnevno primjenjivala jer certifikat traži promjenu načina razmišljanja i reformu u radu uprave i odnosu prema poslovnoj zajednici i građanima.

"Sve gradske i javne uprave uvijek bije glas da su trome, nepoduzetne i da žive samo na račun realnog sektora, a ovim certifikatom mi to demantiramo i pozicioniramo gradsku upravu kao važnog činioca u stvaranju boljeg poslovnog okruženja", pojasnio je.

Konkretno, dodao je, uz pomoć BFC procesa uspjeli su realno kreirati razvojne dokumente, ojačati dijalog s poslovnim sektorom, otvoriti Centar za investitore, povećati transparentnost u radu uprave te formirati posebnu službu za upravljanje lokalnim ekonomskim razvojem.

Također, Gradska uprava Bihaća uz pomoć procesa certifikacije ojačala je promociju kapaciteta kroz organizacije sajmova i foruma, a zaustavili su i, kaže Lipovača, rasipništvo te otpočeli realno planirati i trošiti budžetska sredstva.

Stroga, istaknuo je Lipovača, BFC certifikat o povoljnom poslovnom okruženju predstavlja svojevrsnu garanciju investitorima da ovaj grad pruža visok nivo usluga kompanijama u sve tri faze značajne za razvoj biznisa - predinvesticiona, investiciona i post-investiciona.

"Lokalna samouprava mora u svim fazama biti pouzdan partner privatnom biznisu, tako što će osigurati najviši standard usluga, što ulagači i očekuju. Certifikat znači da je lokalna samouprava dokumentirala da su procesi i usluge koje sprovodi u skladu s kriterijima definiranim u procesu certifikacije", pojasnio je.

Kako je u razgovoru za Fenu zaključio, to znači da privrednici mogu očekivati i određenu pomoć i partnerski odnos Grada kada su u pitanju i poslovi i procedure koje spadaju u nadležnosti institucija koje djeluju na višim nivoima, a krajnja posljedica implementacije procesa certifikacije je povećana konkurentnost za privlačenje investicija i kreiranje novih radnih mjesta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti