Posljedice koronavirusa: Poslodavci traže kompenziranje sredstava za poreze

13.03.2020. 14:42 / Izvor: Akta.ba
Posljedice koronavirusa: Poslodavci traže kompenziranje sredstava za poreze

Privrednici su tražili da posljedice krize izazvane pandemijom koronavirusa podjednako snose kompanije iz javnog i realnog sektora.

Privrednici iz Federacije Bosne i Hercegovine formirali su Krizni štab koji će aktivno učestvovati u donošenju mjera koje imaju za cilj ublažiti posljedice pandemije korona virusa u svijetu. Krizni štab je zatražio hitan sastanak sa Vladom Federacije BiH na kojemu će biti predstavljeni prijedlozi privrednika, što podrazumijeva da se privrednici aktivno uključe u postojeći Krizni štab FBiH, kao i budući krizni štab koji poslodavci zahtjevaju da se formira na državnom nivou. 

"Naš prevashodni cilj jeste sačuvati zdravlje naših usposlenika, a odmah nakon toga radna mjesta. Zato ćemo učiniti sve da bismo spriječili otpuštanje radnika, ali privrednici to ne mogu uraditi sami i tu očekujemo pomoć vlasti. Tražimo da se formira Kompenzacioni fond na nivou FBiH od sredstava budžeta, sredstava Svjetske banke, MMF itd. Iz Kompenzacionog fonda bi trebala biti osigurana sredstva za uplate kako direktnih, tako i indirektnih poreza. Također, od Vlade FBiH tražimo da stavi moratorij na plaćanje kredita i obaveza prema radnicima od strane kompanija, a da taj dio obaveza preuzme Kompenzacioni fond. Zahtijevamo i da se bankama postavi moratorij za naplatu rata kredita kako kompanijama, tako i radnicima. Od Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH tražimo da kroz redovnu komunikaciju sa nadležnim institucijama drugih država osiguraju neometan robni transport", kazao je predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović. 

Privrednici su tražili da posljedice krize izazvane pandemijom koronavirusa podjednako snose kompanije iz javnog i realnog sektora. 

"Ono što je neophodno za provedbu ovih prijedloga je proglašavanje vanrednog stanja, jer postoje svi elementi za donošenje takve odluke. Osim što vanredno stanje omogućava provedbu predloženih zaključaka, kompanije bi mogle zaštititi svoje interese u ugovorima, u smislu da ne moraju plaćati penale za neispunjavanje obaveza, upravo zbog vanredne situacije", istaknuo je predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić. 

Istaknuto je da kompanije u Bosni i Hercegovini već duži vremenski period osjećaju posljedice pandemije od otkazivanja turističkih aranžmana, problema sa nabavkom robe i repromaterijala, a situacija je kulminirala u posljednjih 15 dana sa eskalacijom pandemije u regionu i Evropi. 

"Krizni štabovi moraju funkcionirati, a poslodavci moraju biti sastavni dio Kriznog štaba", kazao je predsjednik Grupacije metalske i elektroindustrije pri PKFBiH Kasim Kotorić.  

Bh. kompanije imaju problem sa realizacijom dogovorenih ugovora vezanih za izvoz proizvoda jer je Srbija u potpunosti zatvorila granice, dok se u narednih dan-dva očekuje da to uradi i Hrvatska. Turističko-ugostiteljska djelatnost je naročito pogođena, jer je postotak otkazivanja hotelskih aranžmana iznad 90 posto.

Otkazuju se realizacija ranije najavljenih i dogovorenih projekata.       

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti