Posljedice potpisivanja sporazumnog raskida ugovora o radu

30.03.2020. 13:34 / Izvor: SRNA
Posljedice potpisivanja sporazumnog raskida ugovora o radu

Iz Inspektorata navode da kod sporazumnog raskida ugovora o radu nema otkaznog roka, jer u ovom slučaju nije riječ o otkazu.

Inspektorat Republike Srpske, povodom informacija da poslodavci radnicima nude potpisivanje sporazumnog raskida ugovora o radu zbog obustave rada i otežanog poslovanja, skreću pažnju radnicima šta bi to za njih značilo i apeluje da poslodavci u razgovoru sa zaposlenima pokušaju usaglasiti rješenje o načinu radnog angažovanja i isplati plata, te da posljednja mjera bude otkaz ugovora i odjava djelatnosti.

Iz Inspektorata navode da kod sporazumnog raskida ugovora o radu nema otkaznog roka, jer u ovom slučaju nije riječ o otkazu.

"U skladu sa odredbama Zakona o radu u ovim slučajevima radnik nema ni pravo na otpremninu. Jako je važno da radnici ukoliko zaključe sporazumni raskid ugovora o radu znaju da u skladu sa važećim propisima neće moći ostvariti naknadu za nezaposlene osobe, niti zdravstveno osiguranje i penzijsko i invalidsko osiguranje", napominju iz Inspektorata.

U saopštenju se navodi da je sporazumni raskid ugovora o radu dvostrani pravni akt između radnika i poslodavca u kojem se definišu uslovi prestanka ugovora o radu na osnovu međusobne saglasnosti, kao i da ovaj sporazum mora biti u pisanoj formi i potpisan i od radnika i od poslodavca, jer jedino tako proizvodi pravno dejstvo.

"Sporazum mora da ima određene stavke bez kojih ne bi bio važeći, a to su jasno navođenje strana u sporazumu, radnika i poslodavca, datum potpisivanja sporazuma i prestanka radnog odnosa, te prava i obaveze radnika i poslodavca do prestanka i nakon prestanka radnog odnosa. Sporazum proizvodi pravno dejstvo od dana ovjere potpisa radnika na sporazumu od nadležnog organa lokalne samouprave. Nastupanjem tog datuma prestaju sva prava i obaveze iz radnog odnosa, te je poslodavac obavezan da radnika odjavi sa obaveznih doprinosa", pojašnjava se u saopštenju.

Iz Inspektorata pojašnjavaju da je Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti propisano da nezaposleno lice kojem je u smislu propisa o radu prestao radni odnos bez njegovog zahtjeva, saglasnosti ili krivice, a koje je provelo najmanje osam mjeseci neprekidno u osiguranju od nezaposlenosti u posljednjih 12 mjeseci, ili 12 mjeseci sa prekidima u osiguranju od nezaposlenosti u posljednjih 18 mjeseci, ima pravo na novčanu naknadu, zdravstveno osiguranje i penzijsko i invalidsko osiguranje.

"Zaključivanjem sporazumnog raskida ugovora o radu radnik svjesno i nedvosmisleno doprinosi prestanku radnog odnosa, jer je za to bila potrebna i volja radnika što se dokazuje njegovim potpisom, te se smatra da je radnik saglasan sa raskidom ugovora", ističu iz Inspektorata.

Iz Inspektorata dodaju da inspekcija rada ne može dati radnicima instrukciju da li da potpisuju ili ne potpisuju sporazumne raskide ugovora o radu, jer je to izraz volje samog radnika.

"Ali, želimo da im ukažemo na pravne posljedice takvog sporazuma. Nakon potpisivanja takvog sporazuma, radnik može samo u sudskom postupku da pokuša osporavati vlastiti potpis", ističu iz Inspektorata.

U saopštenju se naglašava da su u Inspektoratu svjesni da će aktuelna situacija u vezi sa korona virusom ostaviti niz posljedica na privredu i ekonomiju, ali da je Vlada Republike Srpske utvrdila niz mjera s ciljem pomoći privrednim subjektima radi prevazilaženja poteškoća u poslovanju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti