Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Poslodavaci i sindikati ne podržavaju Nacrt zakona o porezu na dobit

04.06.2014. 08:41 / Izvor: Fena

Na redovnoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) za teritoriju Federacije BiH koja je održana jučer u Sarajevu delegacije poslodavaca i sindikata u tom tripartitnom tijelu nisu podržale predloženi Nacrt zakona o porezu na dobit.

ESV je podržalo prijedlog da se u što kraćem roku organizira okrugli sto na kome bi se raspavljalo o ovom zakonskom prijedlogu i na koji bi osim socijalnih partnera i drugih zainteresiranih bili pozvani i predstavnici međunarodnih institucija.

U obrazloženju ovog zakonskog rješenja federalni ministar finansija Ante Krajina je naveo da je zakon, nakon što ga je usvojila Vlada FBiH, upućen u parlamentarnu proceduru. U njegovu izradu bili su uključeni i stručnjaci MMF-a, a posebno u segmentu koji se odnosi na status izvoznika i priznavanje, odnosno nepriznavanje troškova reprezentacije. Krajina je istakao da je u zakonu, što je bitna novina, transparentno pojašnjen termin transfernih cijena.

Šef delegacije poslodavaca u ESV-u Safudin Čengić je kazao da ne mogu dati podršku ovakvom tekstu zakona jer ne stimulira poslodavce da više investiraju i otvaraju nova radna mjesta.

ESV je razmatralo incijativu Udruženja poslodavaca FBiH o ukidanju plaćanja članarina u turističkim zajednicama. Predloženo je da se pokrene inicijativa za izmjenu zakonske regulative koja tretira parafiskalne namete, a koji opterećuju poslovanje privrednih subjekata.

U vezi zahtjeva za učešće socijalnih partnera u upravljačkim strukturama sistema socijalne sigurnosti, koji je također razmatran na inicijativu Udruženja poslodavaca, predloženo je da se inicira izmjena i dopuna zakona koji će to omogućiti, a riječ je o učešću u tijelima koje donose odluke u vanbudžetskim fondovima kao što su fondovi zdravstvenog, penzionog osiguranja i drugo.

ESV je svojim zaključkom ponovno ukazalo na potrebu usvajanja zakona o šumama u Federaciji BiH. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti