Poslodavce tužila 7.422 radnika

19.07.2014. 10:07 / Izvor: Nezavisne novine
Poslodavce tužila 7.422 radnika

Putem Službe za besplatnu pravnu pomoć Saveza sindikata RS (SS RS) lani je podneseno 786 tužbi protiv poslodavaca, a tim sudskim sporovima su obuhvaćena 7.422 radnika koji su članovi SS RS i čija su prava uskraćena

Putem Službe za besplatnu pravnu pomoć Saveza sindikata RS (SS RS) lani je podneseno 786 tužbi protiv poslodavaca, a tim sudskim sporovima su obuhvaćena 7.422 radnika koji su članovi SS RS i čija su prava uskraćena.

To je "Nezavisnim" potvrdio Goran Stanković, pravnik u Službi za besplatnu pravnu pomoć SS RS, koji je naglasio da je vrijednosti tih sporova 2.810.370 maraka.

"U ime i na zahtjev radnika, koji su članovi SS RS, lani je podneseno 786 tužbi protiv poslodavaca, koji su svojim radnicima uskratili neko od prava zagarantovanih zakonom. Tužbe se najčešće odnose na neisplaćene plate, a potom na neisplaćen topli obrok, prevoz, otpremninu i ostale naknade koje su propisane zakonom i kolektivnim ugovorom", kaže Stanković.

Po njegovim riječima, prije podnošenja tužbe prvo se pokušava u razgovoru s poslodavcem ukazati na propuste koje je počinio, a ako to ne urodi plodom, tek onda se presavija tabak.

"Takođe, koristimo usluge Agencije za mirno rješavanje radnih sporova, kao i Inspekcije rada, kojoj ukazujemo na povrede zakonskih propisa. Tek ako ne uspijemo problem riješiti na te načine, radnici se preko nas odlučuju na podizanje tužbe", pojašnjava Stanković.

Dodaje da su, na inicijativu SS RS, radnički sporovi oslobođeni sudskih taksi, a svu pravnu pomoć član Sindikata dobija besplatno upravo od SS RS, što znači da su zaposleni oslobođeni bilo kakvih troškova.

"U oko 95 odsto radnici dobijaju procese na sudu protiv poslodavaca", naglasio je Stanković, dodajući da problem nastaje kada dobijenu presudu treba izvršiti, jer, na primjer, u međuvremenu preduzeće ode u stečaj i slično.

To što se tek pet odsto poslodavaca "provuče" na sudu, Dragana Vrabičić, predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS, komentariše riječima da se radi o pokazatelju da su radnici u pravu.

Vrabičićeva dodaje da radnici zapravo samo traže ono što ih sljeduje po zakonu i kolektivnom ugovoru.

"To o poslodavcima govori da su dosta nekorektni, da nisu fer, da izrabljuju radnike i da ne žele da plate one koji im stvaraju kapital i guraju novac u džep", navela je Vrabičićeva.

Sa druge strane, privrednici tvrde da ni radnici nisu uvijek u pravu, te da ima i onih koji zloupotrijebe povjerenje koje im zapošljavanjem ukaže poslodavac.

"Kao što ima svakakvih poslodavaca, tako ima i svakakvih radnika. Ne bi bilo dobro da se komentariše zašto je neko nekog tužio. Mi imamo poslodavce koji krše pravo radnika, ali i loš Zakon o radu koji tjera poslodavca da, kako bi 'preživio', ne može primijeniti baš sve zakonske propise", naglašava Saša Trivić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Podsjetimo, iz Saveza sindikata RS ranije su potvrdili da se prošle godine za pravnu pomoć njihovoj pravnoj službi obratilo oko 11.000 radnika.

"Tužbe bez nematerijalne naknade se slabije izvršavaju, pa se dešava da poslodavac i po tri puta plati kaznu, ali neće da sprovede sudsku presudu", rekli su iz Saveza sindikata RS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti