Poslodavci traže odgovore na inicijativu UPFBiH za rasterećenje privrede

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Poslodavci traže odgovore na inicijativu UPFBiH za rasterećenje privrede

18.09.2019. 13:15 / Izvor: Akta.ba

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine insistira na hitnom donošenju seta zakona iz oblasti javnih finansija, koji će imati reformski karakter i koji će rezultirati traženim reformama u smislu značajnog rasterećenja privrede i poboljšanja poslovnog ambijenta.

Iz UPFBiH od Vlade FBiH traže da hitno provedu zaključak Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH od 10. aprila  ove godine i u skupštinsku proceduru dostave izmjene i dopune ključnih reformskih zakona.

UPFBiH insistira na smanjenju stopa doprinosa i očekuje usvajanje  takvog Zakon o doprinosima FBiH koji neće biti puka kozmetika postojećeg stanja, nego suštinska reforma oblasti za koju su se svi složili da je u ovome trenutku preopterećena.

"Svjesni smo da u donošenju odluka Vlada FBiH mora voditi računa o stabilnosti budžetskih prihoda i vanbudžetskih fondova. I upravo zbog toga smo i predložili da se Vlada FBiH kroz izmjene i dopune zakona obaveže da će u skladu sa općim razvojem i rastom budžetskih prihoda kontinuirano raditi na smanjenju stopa doprinosa sve dok oni ne dođu na nivo od 26,5 posto, što je stopa koju poslodavci u FBiH smatraju pravom reformskom i razvojnom stopom", ističu iz UPFBiH.

Također, smatraju kako je potrebno značajno podići neoporezivi dio plaće, uvesti poreznu olakšicu za reinvestiranje,  ukinuti i smanjiti parafiskalne namete, prestati sa haračem fondova zdravstvenog osiguranja prema poslodavcima kada se govori o troškovima plaćanja bolovanja, značajno povećati minimalnu plaću i preduzeti čitav niz drugih mjera koje će poboljšati poslovni ambijent.

"Dok se u svim zemljama regiona te zemljama EU, kontinuirano radi na smanjenju javnog zahvatanja iz realnog sektora i džepova građana, kod nas se samo uvode novi i povećavaju postojeći nameti", upozoravaju iz UPFBiH.

Napominju da je u posljednje tri godine u FBiH zabilježen rast budžetskih prihoda od 1,3 milijarde KM, ali niti jedna KM od sredstava ostvarenih rastom nije vraćena privredi. Iz Udruženja poslodavaca FBiH pozivaju Vladu i Parlament FBiH na odgovorno ponašanje, da prestanu  pričati o reformama koje to nisu i da konačno počnu djelovati.

Pri tome, kako ističu, teret reformi mora biti ravnomjerno raspoređen, kako bi rezultate i dobre strane reforme osjetili svi, od budžeta, vanbudžetskih fondova, poslodavaca, radnika i u konačnici građana, koje upravo pravna i finansijska nestabilnost tjeraju da napuste Bosnu i Hercegovinu. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti