Poslodavci u KS očekuju hitne mjere i isplatu sredstava za pomoć privredi

28.07.2020. 07:34 / Izvor: Akta.ba
Poslodavci u KS očekuju hitne mjere i isplatu sredstava za pomoć privredi

Privredni subjekti, odnosno poslodavci na području Kantona Sarajevo suočavaju se s teškim posljedicama pandemije Covida-19.

Privredni subjekti, odnosno poslodavci na području Kantona Sarajevo suočavaju se s teškim posljedicama pandemije Covida-19, koje se ogledaju u obustavi rada, smanjenju poslovnih aktivnosti i velikoj nelikvidnosti.

"Sve to dovelo je u pitanje hiljade radnih mjesta i daljnje zadržavanje radnika", navode u saopćenju za javnost iz Udruženja poslodavaca KS.

I pored činjenice da je Vlada KS, prva u Federaciji BiH, utvrdila set mjera za podršku realnom sektoru, kako se dodaje u saopćenju, zbog raznih administrativnih prepreka, do danas nije uspjela povući sredstva MMF-a za pomoć privrednim subjektima. Iz tih razloga, poslodavci očekaju hitne mjere i isplatu sredstava koja su namijenjena za pomoć privredi, odnosno za isplate plata uposlenicima za april i maj.

Vlada Kantona Sarajevo na sjednici održanoj 21. jula godine utvrdila je Prijedlog izmjena i dopuna budžeta KS, kojim je osigurano 37 miliona KM za pomoć poslodavcima, odnosno privrednim subjektima. Predviđenim sredstvima obezbjedit će se isplate dijela plata za 35.000 zaposlenika u 6.300 privrednih subjekata.

"Imajući u vidu da poslodavci i njihovi uposlenici očekuju hitnu pomoć te da je neizvjestan prenos sredstva od MMF-a, pozivamo zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo da postupe odgovorno i hitno usvoje Prijedlog izmjena i dopuna budžeta Kantona Sarajevo", saopćeno je iz Udruženja poslodavaca KS.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti