Poslovna infrastruktura značajno unaprijeđena na području općine Tuzla

23.10.2013. 10:09 / Izvor: Danas.info - TIP
Poslovna infrastruktura značajno unaprijeđena na području općine Tuzla

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović sa svojim saradnicima u utorak je upriličio prijem za predstavnike Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije, Regije Toskana i međunarodne organizacije OXFAM.

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović sa svojim saradnicima u utorak je upriličio prijem za predstavnike Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije, Regije Toskana i međunarodne organizacije OXFAM. Cilj ove posjete bio je upoznavanje sa dosadašnjim efektima implementacije programa SeeNet – Mreža gradova za saradnju između Italije i jugoistočne Europe, na području Općine Tuzla. Također, ovom prilikom predstavljene su i mogućnosti za dalju saradnju između naše općine i italijanskih gradova i regija.

Foto: TIP.ba

Višegodišnja saradnja Tuzle i Italije

˝Mi imamo, sada se već može kazati, višegodišnju saradnju sa gradovima i regijama Italije, a ovdje je riječ o Toskani. U ovoj saradnji je riječ o jačanju kapaciteta razvoja malog i srednjeg biznisa. Imali smo saradnju oko Inkubatora u Lipnici i BIT Centra IV. Mi želimo da se naša saradnja nastavi. S obzirom da imamo najbolji Tehnološki park na prostoru bivše Jugoslavije – BIT Centar I, II i III ja sam predložio partnerstvo u segmentu da radimo i četvrti. Isti takav bi radili i u Italiji, jer mi imamo tu snagu i taj kapacitet˝, kazao je općinski načelnik Jasmin Imamović. Općina Tuzla je u saradnji sa italijanskim partnerima i orrganizacijom OXFAM učestvovala u realizaciji programa SeeNet, kojim je, između ostalog, značajno unaprijeđena poduzetnička i poslovna infrastruktura na području ove općine. Shodno pomenutom, u proteklom periodu značajno su unaprijeđeni kapacitetu BIT Centra Tuzla , Razvojno – poduzetničkog centra Tuzla – Inkubator ˝Lipnica˝, i Udruženja samostalnih poljoprivrednika općine Tuzla.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije već 10 godina prisutno u Tuzli

Kako se moglo čuti tokom sastanka, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije, Regije Toskana već više od deset godina podržava projekte međunarodne saradnje na Balkanu, a posebno na području općine Tuzla."Posebno u Tuzli podržavamo sistem malih i srednjih preduzeća i lokalni i ekonomski razvoj. To sve radimo u uskoj saradnji sa Općinom Tuzla, te ostalim lokalnim partnerima. Mi mislimo da ovdje postoje vrlo konkretne politike koje pomažu, prije svega, povećanju broja radnih mjesta. Smatramo da je projekat SeeNet projekat koji je postigao veliki uspjeh i projekat koji sa srećom možemo privesti kraju", kazao je predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije, Regije Toskana Formenti Michele Stefano.

Saradnja i na polju energetske efikasnosti

Tokom pomenutog sastanka prvi čovjek Tuzle predložio je saradnju i na polju energetske efikasnosti.

"Mi smo i tu regionalni lideri i mi tu možemo šta kazati i dati. Također sam dao i prijedlog da italijanske firme dođu u BiH kako bi ulagali. BiH ima neke probleme što nije u EU, ali ima i neke prednosti kada je u pitanju, npr. plaćanje carina na uvezenu sirovinu. One firme koje su bile u Hrvatskoj nakon njenog ulaska u EU sada moraju plaćati carinu, pa neka pređu u BiH, a moj prijedlog je u Tuzlu", istakao je Imamović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti