Poslovna zajednica i bankari o izazovima ekonomske krize

14.04.2009. 15:45 / Izvor: Fena
Poslovna zajednica i bankari o izazovima ekonomske krize

Predstavnici banaka i poslovne zajednice 14.04.2009. godine su na sastanku u Sarajevu razmatrali utjecaj globalne krize na ekonomska zbivanja u BiH da bi zajednički potražili odgovore na izazove koji se pred njih postavljaju.

Kriza u privredi je veoma duboka, kazao predsjednik Asocijacije poslodavaca BiH Nihad Imamović, dodajući da privrednici ukazuju na probleme da je teško dobiti kredite i da su skupi, kao i na nemogućnosti vraćanja kredita. Privrednici koji su se zadužili praveći ugovore za izvozne poslove sada su u situaciji da su smanjene narudžbe i objektivno ne mogu servisirati dugove.

U traženju optimalnih rješenja i prilagođavanju novonastaloj situaciji, kako je kazao predsjednik Udruženja banaka BiH Dino Osmanbegović, nastojat će se identifikovati pravci djelovanja kada su u pitanju regulatori, državni organi, te obaveze poslodavaca i bankarske industrije.

"Banke mogu raditi s privredom u ovim uslovima na jedan izmijenjeni način, uzimajući u obzir okruženje u kome ima puno manje dugoročnih izvora za investicije", kazao je Osmanbegović.

Zajedno će razmotriti i mogućnost korigovanja Zakona o bankama, koji je, kako je ocijenio Osmanbegović, veoma rigidan, ali je istovremeno i pogodovao bankama u smislu održanja adekvatnosti kapitala bankarske industrije.

On je kao veoma iskoristiv izdvojio segment vanbilansnog poslovanja, koje u ovom momentu bankarska industrija može podržati.

Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović je kazao da banke u BiH moraju shvatiti da one, kao i vlast, žive od privrede. Banke su prošle godine dobro radile i ostvarile veliki profit, a prema infomacijama ovog ministarstva taj trend je nastavljen i u ovoj godini.

"Mislim da su kamatne stope koje banke primjenjuju sramno visoke i banke moraju shvatiti da kamatne stope moraju spustiti da bi se održala privreda i zaposlenost", istakao je Kasumović.

Raiffeisen bank BH je, po riječima direktora Michaela Millera, u prvom kvartalu ove godine odobrila oko 700 miliona KM novih kredita. On je ocijenio da nema mnogo prostora za snižavanje kamatnih stopa, napominjući da one nisu visoke samo na kreditnoj strani, nego i na pasivnoj strani bilance.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti