Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Poslovna zajednica: Nemojte nas zloupotrebljavati u predizborne svrhe

21.06.2018. 12:45 / Izvor: Akta.ba

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, Vanjskotrgovinska komora BiH i Privredna/gospodarska komora FBiH pozivaju zvaničnike političkih stranaka u BiH da u aktuelnoj izbornoj kampanji ne koriste poslovnu zajednicu i kompanije radi prikupljanja glasova birača i jeftinih političkih poena.

Ove tri organizacije koje okupljaju poslodavce iz FBiH i BiH traže od zvaničnika političkih stranaka da ne koriste uspješne poslovne rezultate kompanija za vlastitu političku promociju, niti pak da diskreditirajući uspješne privrednike i kompanije pokušavaju privući glasače i dobiti koji glas više na predstojećim izborima. Ističu da promocija poslovne zajednice i kompanija u predizborne svrhe, jednako kao i diskreditacija može nanijeti više štete, nego koristi poslovnom imidžu i poslovanju kompanija.

Poslovnoj zajednici je primarni interes stvaranje boljeg društveno-ekonomskog ambijenta i uvjeta za razvoj i širenje poslovanja, otvaranje novih radnih mjesta i suzbijanje sive ekonomije. U tom segmentu je poslovnoj zajednici potrebna podrška izabranih predstavnika vlasti i opozicije u izvršnim i zakonodavnim tijelima, koja je do sada uglavnom izostajala.

Upravo iz razloga nedostatka podrške i nedonošenja reformskih zakonskih rješenja koja će biti u interesu razvoja privrede, zapošljavanja, borbe protiv sive ekonomije, iz UPFBiH, P/GFBiH i VTK BiH traže od zvaničnika političkih stranaka da se uzdrže od (zlo)upotrebe poslovne zajednice i kompanija iz FBiH.

Tri organizacije pozivaju aktuelne predstavnike u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Federaciji BiH da umjesto korištenja poslovne zajednice i kompanija u predizborne svrhe, iskoriste vrijeme do isteka mandata za donošenje ključnih reformskih zakona u formi koja će olakšati poslovanje kompanijama u Federaciji BiH. Podsjećaju da je Vlada FBiH u parlamentarnu proceduru uputila prijedloge zakona o doprinosima i porezu na dohodak, čije odredbe ni na koji način neće pomoći stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta, ukoliko se u njih ne ugrade primjedbe i prijedlozi UPFBiH, P/GFBiH i VTK BIH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti