Poslovni forum BiH - Grčka: Unaprijediti privrednu saradnju

12.07.2019. 11:43 / Izvor: Fena
Poslovni forum BiH - Grčka: Unaprijediti privrednu saradnju
OTVORI GALERIJU

Poslovni forum organizovala je Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH) u saradnji s Privrednom komorom Atine i Ambasadom Grčke u BiH.

Na Poslovnom forumu Bosna i Hercegovina - Grčka, koji se danas održava u Sarajevu, istaknuto je da postoji prostor za unapređenje ekonomskih odnosa i poboljšanje privredne saradnje putem direktnog povezivanja privrednika dviju zemalja.

Poslovni forum organizovala je Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH) u saradnji s Privrednom komorom Atine i Ambasadom Grčke u BiH, a u okviru uzvratne posjete poslovne delegacije Grčke Bosni i Hercegovini.

Na Forumu, kako je kazao direktor Agencije za promociju izvoza VTK BiH Enes Ališković, učestvuju predstavnici osam grčkih kompanija iz farmaceutskog, IT, prehrambenog, metalskog i elektro sektora, te predstavnici  17 bh. kompanija.

"Kada govorimo o dosadašnjoj saradnji, možemo reći da Grčka nije među vodećim vanjskotrgovinskim partnerima naše zemlje i želimo da ekonomsku saradnju podignemo na veći nivo. U 2018. godini obim razmjene je bio oko 93 miliona KM, od čega je 15 miliona izvoz i skoro 78 miliona uvoz iz Grčke", naveo je Ališković.

BiH je u 2018. na tržište Grčke plasirala uglavnom proizvode koji su se odnosili na drvoprerađivačku industriju, posebno kraft papir i ambalažni kartonski papir. Također, ostavren je izvoz koji se odnosio na detonatore koji se primjenjuju u namjenskoj i u civilnoj industriji, te određeni broj proizvoda iz metaloprerađivačkog sektora. Istovremeno, vodeći uvozni proizvodi su bili iz hemijskog sektora, agrumi, voće, kao i određeni broj hemijskih proizvoda koji se koriste za higijenu i njegu.

"Ono što je pozitivno jeste da pored robne razmjene, sektor turizma iz godine u godinu napreduje. Uspostavljena je direktna linija između Atine i Sarajeva, kao i čarter letovi iz Banje Luke prema Grčkoj, vjerujemo da će i dosadašnja dobra iskustva u turizmu biti unaprijeđena i podignuta na viši nivo", dodao je Ališković.

Privredna komora Atine ove godine obilježava 100 godina postojanja i trenutno ima oko 100.000 aktivnih članova. Član izvršnog odbora Privredne komore Atine Stavros Georgakis je kazao da trgovinska razmjena između dvije zemlje nije na visokom nivou, ali postoje dobre prilike da se ona poveća.

Regija zapadnog Balkana, prema riječima Nikolaosa Tsokanosa  iz grčke kompanije Tsokanos, ima odlične predispozicije za razvoj i ekspanziju. Cilj njihove posjete, kako je dodao, jeste da se poboljšaju prilike i mogućnost za saradnju između privrednika dvije zemlje.

Primjer kompanije Alpro a.d. Vlasenica, koja je članica grupacije Alumil, dobar je obrazac kako se može ostvariti mnogo dublja saradnja nego što je samo trgovina između zemalja.

"Investicija Alumila u procesu privatizacije, čime je postao većinski vlasnik Alpro a.d., bio je pozitivan potez i jedan od vrlo rijetkih primjera uspješne privatizacije u BiH. Od tada Alpro je postao bolja kompanija, započeli smo sa novim ciklusom investiranja što se nastavilo i dalje", kazao je direktor Alpro a.d. Vlasenica Vladan Nastić.

Prema njegovim riječima, ta investicija značila je ne samo produžetak života te kompanije nego i novi kvalitet u poslovanju, te  transfer novih znanja i tehnologija.

"Želja mi je da naš primjer, kompanije Alpro, bude podstrijek za više ulaganja i dolazak novih grčkih investitora u BiH", istakao je Nastić.

Nakon plenarnog dijela Poslovnog foruma bit će upriličeni i bilateralni razgovori predstavnika bh. i grčkih kompanija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti