Poslovni vikend u Srebrenici: Plastenička proizvodnja najbolja ideja

16.09.2013. 10:04 / Izvor: eKapija.ba
Poslovni vikend u Srebrenici: Plastenička proizvodnja najbolja ideja

Udruženje „Prijatelji Srebrenice“ organizovalo je Prvi poslovni vikend za 30 mladih poslovnih entuzijasta iz Bratunca, Milića i Srebrenice koji žele pokrenuti privatni biznis.

Udruženje „Prijatelji Srebrenice“ organizovalo je Prvi poslovni vikend za 30 mladih poslovnih entuzijasta iz Bratunca, Milića i Srebrenice koji žele pokrenuti privatni biznis. Tokom poslovnog vikenda mladi su razrađivali svoje poslovne ideje koje namjeravaju realizovati. Stručnjaci su ocijelnili da je plastenička proizvodnja najuspješnija poslovna ideja.

Mladi iz Srebrenice, Bratunca i Milića proteklog vikenda radili su na razradi četiri poslovne ideje. Nakon konsultacija sa stručnjacima odlučili su da razrade poslovne ideje - proizvodnju suvih šljiva, proizvodnju i sušenje gljiva, plasteničku proizvodnju kao i izgradnju smještanih kapaciteta na „Rajskoj plaži“ u Bratuncu.

"Konkretno u Bratuncu ne postoji ni jedan hotel, postoji jedan motel koji baš i ne pruža posebne usluge ljudima koji tu dođu zbog Drine i uopšte zbog prirode, nije uopšte moguće da dolaze u Bratunac, pa da idu 3-4 km dalje, tako da bi im jedan takav objekat na samoj obali olakšao boravak ovdje, i ne bi bilo dodatnih troškova što se tiče prevoza i transporta", kaže Marijana Stević učesnica treninga iz Bratunca.

"Ovo je već drugi put da sarađujemo sa „Prijateljima Srebrenice“, prošli put smo bili u Bratuncu , ovog vikenda u Srebrenici. Mi smo došli iz Milića i sarađujemo sa dva momka iz Srebrenice. Ovo je jedna poslovna ideja koja je malo inovativnija. Velika je potražnja na tržištu za sušenim gljivama", kaže učesnica Tijana Sušić.

Trodnevnu obuku i predavanja za omladince izveli su eminentni profesori marketinga, planiranja, komunikacije, prava, istraživanja tržišta i ekonomije uopšte.

"Od projekata koje sam ja čuo u uvodnom izlaganju meni se najviše svidio jedan o turističkim aktivnostima, odnosno sportskim aktivnostima u regionu, osnivanje kluba, odnoso fimre čiji bi se rad fokusirao na aktivnostima sporta na vodi, biciklizmu, te neke rekreativne mogućnosti. Mislim da je to dosta jedinstvena ideja i mislim da je isto tako moguća saradnja sa Nacionalnim parkom Tara", rekao je Nermin Zukić mentor na treningu.

"Mladi ljudi u Srebrenici zaista imaju potencijala, imaju dobre ideje, samo je otrebno da ih usmjerimo na pravi put i da ih i u nekom narednom periodu nadgledamo kako bi mogli što više finansijskih sredstava da obezbjedimo za realizaciju tih ideja", poručila je Svetlana Krstić predsjednica Centra za socio-ekološki razvoj iz Banja Luke.

Tokom poslovnog vikenda učesnici su radili u timovima na praktičnoj razradi poslovnih ideja od opisa proizvoda, odnosno usluge, organizaciji poslovanja, izradi marketing strategija i finansijskog plana. Organizatori poručuju da će nastaviti saradnju sa mladima i da će im pomoći u realizaciji njihovih poslovnih ideja.

"Ono što smo imali priliku da čujemo tokom ova dva i po dana je zaista ohrabrujuće. Činjenica je da imamo mlade ljude koji imaju duha, ideja i volje da rade i drago mi je što smo mi bili u prilici da im pružimo mogućnost da razgovaraju sa vodećim stručnjacima iz oblasti finansijskog menadžmenta, istraživanja tržišta, marketinga. Tako da na neki način kada odu odavde mogu da obogate svoje poslovne ideje", izjavila je Dragana Jovanović predsjednica Udruženja „Prijatelji Srebrenice“.

Nakon dvodnevne razrade poslovnih ideja, stručni tim je za najbolju ideju proglasio plan plasteničke proizvodnje.

"Ja sam se takmičila i sa svojim timom sam osvojila prvo mjesto. Nadam se da ću ovo moći realizovati u nešto veće, da mogu proširiti svoj biznis. Predavači su nam tokom ova tri dana  izuzetni mnogo pomogli. To je značajno, jer mnogi možda nemaju hrabrosti, ovakvi treninzi nam daju hrabrosti da se pokrenemo i okušamo u poslovnom svijetu", rekla je Jasmina Avdić iz Srebrenice.

Za sve učesnike Prvog poslovnog vikenda u Srebrenici obezbijeđene su nagrade: tableti, računarska oprema i kursevi poslovnog engleskog jezika. Predviđene su i posjete uspješnim kompanijama u regiji. Podršku Udruženju „Prijatelji Srebrenice“ u organizovanju „Prvog poslovnog vikenda“ pružila je Ambasada SAD-a u BiH, te opštine Srebrenica, Bratunac i Milići, Regionalne privredna komora iz Bijeljine i kancelarija UNDP-a u Srebrenici.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti