Poslujemo kao u prahistoriji, dva dana za posao od dvije minute

25.12.2017. 11:19 / Izvor: Avaz.ba
Poslujemo kao u prahistoriji, dva dana za posao od dvije minute

Stanje na relaciji privrednici - institucije BiH trenutno je kao u prahistorijskom, kamenom dobu.

Stanje na relaciji privrednici - institucije BiH trenutno je kao u prahistorijskom, kamenom dobu. Za posao koji u drugim zemljama traje dvije minuta našim privrednicima trebaju dva dana.

ŠOKANTNI IZVJEŠTAJ

Sukus je to reakcija privrednika na informacije koje je „Avaz" prenio iz šokantnog izvještaja Ureda za reviziju institucija BiH, u kojem su analizirane posljedice nepostojanja elektronskog sistema komuniciranja.

Nesposobnost i nedostatak liderstva u Vijeću ministara BiH ocijenjeni su kao glavni krivac gubitka od 200 miliona KM na štetu privatnog sektora upravo zbog neprovođen ja ovog sistema.

Bivši političar, a sada biznismen Nijaz Skenderagić kazao je za „Avaz" da vlasti imaju inertan i primitivan odnos prema privrednicima, jer neprate trendove.

„Tjeraju nas da hodamo od šaltera do šaltera i molimo službenike za pomoć, stojimo u redovima radi potvrda. Bojim se da nečiji lični interesi koče napredak. Malo koja zemlja ima ovako glonmaznu. A neučinkovitu administracju“, kazao je Skenderagić.

Mladen Pandurević, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, istakao je da bi elektronsko komuniciranje pomoglo poslovnom ambijentu, jer bi to smanjilo troškove i ubrzalo procedure.

“Zemlje u okruženju to odavno imaju. Mi poreske prijave ručno popunjavamo, printamo trgovačke knjige, svu dokumentaciju za tendere printamo. Imamo usvojene zakone, ali razni niovo vlasti naučili su da  ubiru novac raznim potvrdama“, navodi Pandurević.

DAN ZA POTVRDU

Suad Ećo, direktor kompanije "Inside by Ećo", na svom primjeru plastično je objasnio sve probleme privrednika zbog nepostojanja elektronskogposlovanja.

„Uzmimo za primjer samo uvjerenje o plaćenom porezu. Kad nam treba ta potvrda, moramo platiti taksu i poslati čovjeka da je uzme. Izgubimo cijeli dan zbogtog jednog papira. Kao da živimo u prahistori jskom periodu, jer ne primjenjujemo nešto što je uobičajeno u cijelom svijetu. Vijeće ministara trebalo bi ubrzati implementaciju, jer za posao koji bi se inače mogao uraditi za dvije minute, mi radimo dva dana“, zaključio jeEćo.   

GUBIMO VRIJEME, NOVAC I LJUDE

Safudin Čengić, predsjednik Udruženja poslodavaca KS i direktor "Centrotransa", kaže da cijeli svijet komunicira elektronski, samo mi ne.

„Iz kancelarije bismo mogli rješavati većinu svojih problema. Niko ne odgovora za ono što je morao uraditi, u ovom slučaju primijeniti strategiju elektronskog poslovanja. Gubimo vrijeme, novac, ljude“, ističe on.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti