Postajemo važan dio evropskog tržišta obnovljivih izvora energije

03.03.2016. 13:03 / Izvor: Akta.ba
Postajemo važan dio evropskog tržišta obnovljivih izvora energije

Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (Operator za OIEiEK) iz Bosne i Hercegovine stekao je status posmatrača u  organizaciji Association of Issuing Bodies (AIB).

Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (Operator za OIEiEK) iz Bosne i Hercegovine stekao je status posmatrača u  organizaciji Association of Issuing Bodies (AIB), sa sjedištem u Brusellu, a koja regulira evropski sustav certificiranja energije – EECS.

Uspostavljanje sistema garancija porijekla električne energije (eng. Guarantees of Origin – GO) iz obnovljivih izvora energije (OIE) je definisan kao jedan od strateških ciljeva, Planom rada Operatora za OIEiEK za 2016. godinu.

Nakon što je Operator za OIEiEK od strane AIB-a dobio pozitivan odgovor, po prvi puta će na poziv ove institucije, predstavnici Operatora OIEiEK prisustvovati ovogodišnjem sastanku, koji će se održati 03. i 04. marta 2016. godine, u Namur u Belgiji.

 “Ovo će biti izuzetna  prilika Operatoru za OIEiEK da kroz direktne kontakte, te kroz učešće u radnim grupama upozna zvaničnike AIB-a o svojim dosadašnjim i budućim aktivnostima iz oblasti OIEiEK, a posebno u oblasti garancija porijekla električne energije”, kazao je predstavnik Operatora za OIEiEK Almir Muhamedbegović, dipl.ing.el., koji je otputovao u Belgiju na sastanak sa zvaničnicima AIB-a.

Federacija BiH/Bosna i Hercegovina zbog svog iznimno dobrog geografskog položaja i prirodnih resursa ima veliki potencijal za razvoj i eksploataciju električne energije nastale iz obnovljivih izvora, te svakako investiranje u ovaj oblik energije će u konačnici donijeti i ekonomsku profitabilnost.

Ovo je prvi korak u stvaranju tržišnog ambijenta i otklanjanja eventualnih prepreka u procesu uspostave integracija garancije porijekla električne energije. Na ovaj način bi se električnom energijom iz obnovljivih izvora, proizvedenom u Federaciji Bosne i Hercegovine, moglo trgovati na prostoru cijele EU, a što je neophodan korak za jača investiranja u Obnovljive izvore energije na prostoru Federacije BiH, te iskorištenja  alternativnih energetskih potencijala koje Bosna i Hercegovina u obilju  posjeduje, navode iz Operator za OIEiEK-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti