Postavljen kamen temeljac za most kod Svilaja

18.03.2017. 08:06 / Izvor: Fena
Postavljen kamen temeljac za most kod Svilaja

Povjerenik Hahn kaže kako je izgradnja mosta na koridoru 5-c dio programa približavanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

Povjerenik EU za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar prometa Republike Hrvatske Oleg Butković i ministar komunikacija i prometa u Vijeću ministar BiH Ismir Jusko danas su u Svilaju kod Odžaka simbolično položili temeljni kamen za izgradnju prekograničnog mosta na rijeci Savi između BiH i Hrvatske kojeg financira Europska unija.

Povjerenik Hahn tom je prigodom kazao da je izgradnja mosta na koridoru 5-c dio programa približavanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

Dodao je da bi se to postiglo neophodno je pospješiti ekonomiju, otvarati nova radna mjesta i stvarati infrastrukturu koja će omogućiti BiH da se kreće tim putem.

"Ovo nije jednosmjerni put. Ovo je most koji povezuje dvije regije, dvije zemlje i pomoći će dvosmjerno odvijanje odnosa dviju država", kazao je komesar Hahn.

Istaknuo je da su institucije EU, uključujući Europsku investicijsku banku i Europsku banku za obnovu i razvoj zajedno uložili preko 90 milijuna eura kako bi se ovaj projekt implementirao.

"Uvjeren sam da je ovo jedna od najboljih investicija u ovoj regiji koja će stimulirati daljnji razvitak regije i od koje će korist imati svi građani", ustvrdio je Hahn.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je da projekt mosta kod Svilaja i reforme koje provode pokazuje da BiH ima benefite od pristupanja EU.

"Svako povezivanje je za nas izuzetno značajno. Omogućava brži protok ljudi, roba i kapitala i omogućava veći stupanj gospodarske aktivnosti, a ovaj most nalazi se na jednom od najvažnijih paneuropskih koridora, koji će BiH povezati s našom susjednom prijateljskom Hrvatskom ali i sa Budimpeštom i sa srednjom Europom i cjelokupnom EU", istaknuo je Zvizdić.

Ministar prometa Republike Hrvatske Oleg Butković kazao je da će most kod Svilaja spajati dvije susjedne i prijateljske zemlje.

"Prije nekoliko mjeseci imali smo izvjesnih problema da radovi započnu. Mi smo ih uspješno riješili a riješit ćemo i druge probleme. Interes je Republike Hrvatske je da se povezuje sa susjednom BiH", naglasio je ministar Butković.

Najavio je nastavak podrške Bosni i Hercegovini od strane Republike Hrvatske.

"Očekujte podršku Vlade Republike Hrvatske i za druge projekte i za most na Gradišci i most kod Brčkog. Imamo mi i još drugih infrastrukturnih projekata i u pripremi zajedničke sjednice vlada bit će konkretni zaključci", kazao je Butković

Ministar komunikacija i prometa u Vijeću ministar BiH Ismir Jusko kazao je da bez podrške EU i povjerenika Hahna ovaj projekt „bi bio samo još jedno mrtvo slovo na papiru“.

Pozvao je Hahna da pomogne svojim autoritetom kako bi radovi i na mostu Gradiška što prije započeli.

 "Svi su nam mostovi bitni a u ovom trenutku rade se dva mosta. Jedan je u Bratuncu, drugu je na Svilaju, a željeli bi da i treći (Gradiška) što prije krene s radom i da povjerenik Hahn dođe i položi temeljni kamen i za taj most",  istaknuo je ministar Jusko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti