Pošte postaju bitan faktor unutrašnjeg platnog prometa?

30.01.2013. 09:03 / Izvor: Fena
Pošte postaju bitan faktor unutrašnjeg platnog prometa?

Ministar Bijedić je predložio amandmane po kojima bi javni poštanski operateri u Federaciji BiH bili ovlašteni za obavljanje dijela poslova unutrašnjeg platnog prometa, i to obavljanje uplata i isplata gotovog novca fizičkih lica.

Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju FBiH na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu donijelo je zaključak kojim prihvata amandmane koje je na Prednacrt zakona o unutrašnjem platnom prometu predložio ministar prometa i komunikacija FBiH Enver Bijedić, zahtijevajući da konačni tekst prednacrta bude dostavljen ESV-u na razmatranje. Također, prihvaćeno je da predstavnici sindikata i poslodavaca budu uključeni u radnu grupu za izradu konačnog teksta Prednacrta.

Obrazlažući Prednacrt zakona o unutrašnjem platnom prometu, ministar finansija FBiH Ante Krajina je rekao da je temeljni cilj novog teksta stvaranje pravne osnove za efikasniji postupak prisilne naplate i uspostavljanje mehanizma koji će, u situaciji naplaćinja obaveze dužnika, osigurati blokadu svih sredstava na njegovim računima kod ovlaštenih organizacija, do konačnog izmirenja duga.

Federalni ministar prometa i komunikacija FBiH Enver Bijedić predložio je amandmane po kojima bi javni poštanski operateri u Federaciji BiH (JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo i Hrvatska pošta d.o.o. Mostar) bili ovlašteni za obavljanje dijela poslova unutrašnjeg platnog prometa, i to obavljanje uplata i isplata gotovog novca fizičkih lica, a Agencija za bankarstvo bi kriterije za izdavanje dozvole za obavljanje unutrašnjeg platnog prometa dostavljala Vladi FBiH na saglasnost, prije njihovog konačnog utvrđivanja.

ESV je dalo podršku daljnjoj racionalizaciji poslovanja Federalnog zavoda za zapošljavanje, Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, uz zaključak kojim se traži učešće socijalnih partnera u upravljačkim tijelima tih zavoda.

Prethodno su predstavnici sindikata tražili strožiju kontrolu rada "na crno", ističući da je oko milijardu KM doprinosa neuplaćeno, uz prijedlog da kompanijama nakon tri mjeseca neisplaćivanja plata ili godinu dana neuplaćivanja doprinosa bude uvodena prisilna uprava. Federani ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Zukan Helez istakao je da Vlada FBiH ne uspjeva da nađe formulu kojom bi natjerala privredne subjekte da uplaćuju doprinose za svoje radnike, te da neko štiti one koji ne uplaćuju.Po njegovim riječima, inspekcijski organi se šalju samo onima koji redovno izmiruju svoje obaveze i, ako već nema drugog načina, potrebno je po hitnoj proceduri promijeniti zakon kako bi se i ostali natjerali da uplaćuju doprinose.

ESV je zaključilo da socijalnim partnerima mora biti dostavljen Nacrt strategije reforme penzionog sistema u Federaciji BiH, koji je Vlada FBiH razmatrala na sjednici održanoj 18. decembra 2012., kako bi mogla biti obavljena rasprava i dato mišljenje o tom dokumentu.Prethodno je ministar rada i socijalne politike FBiH Vjekoslav Čamber informirao ESV da su tim nacrtom predviđene značajne promjene sistema međugeneracijske solidarnosti, mogućnost potpunog ukidanja prijevremenog penzionisanja 2015., pooštravanje uvjeta za invalidsku penziju, te mogućnost uvođenja individualnog penzionog osiguranja, koje funkcionira na kapitaliziranom principu dugoročne štednje.

Kao razloge za reformu penzionog sistema u Federaciji BiH Čamber je naveo nepovoljne demografske parametre, raširenost sive ekonomije, kao i generalno loše stanje privrede, pogotovo vanjskotrgovinske razmjene, što postojeći penzioni sistem čini dugoročno neodrživim.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti