Postignut dogovor između Energoinvesta i srbijanskog Transportgasa

27.09.2021. 15:19 / Izvor: Akta.ba
Postignut dogovor između Energoinvesta i srbijanskog Transportgasa

Iz Energoinvesta su istakli korektnost i poslovni fer odnos koji je pokazao srbijanski transporter.

Energoinvest je saopćio da je krajem prošle sedmice, uz podršku novoimenovane Uprave BH Gasa, uspio da postigne dogovor i potpiše Sporazum o okončanju poslova transporta gasa sa srbijanskim tranporterom Transportgas Srbija zaključno sa 1. aprilom 2021. godine, tj. od dana kada je BiH u snabdijevanju gasom prešla na Turski tok.

Prema odredbama Sporazuma, srbijanski transporter Transportgas Srbija je prihvatio da vrati sredstva u iznosu 896.000 dolara, tj. 1.499.107,46 KM koje je predhodna uprava BH Gasa uplatila Transportgasu Srbija za nepostojeće usluge transporta gasa u periodu od 1. aprila do 31. augusta ove godine.

Iz Energoinvesta su istakli korektnost i poslovni fer odnos koji je pokazao srbijanski transporter.

S obzirom na velike turbulencije i porast cijena gasa na svjetskom tržištu koje se dešavaju posljednjih mjeseci, ta sredstva će biti prevenstveno usmjerena na amortizaciju porasta cijena gasa za potrošače u FBiH. Ovdje se radi i o sredstvima građana – potrošača gasa u FBiH, koje je predhodna uprava BH Gasa samoinicijativno i neopravdano uplatila Transportgasu Srbija.

Istu aktivnost Energoinvest poduzima i prema mađarskom transporteru FGSZ kome je takođe ispostavljen zahtjev za povrat sredstava u iznosu 1.019.301,60 dolara tj. 1.705.404,72 KM.

Nažalost, s obzirom na dosadašnji odaziv i reakcije mađarskog transportera, Energoinvest će najvjerovatnije biti u poziciji da pokrene postupak arbitraže za povrat ovih sredstava, kao i povrat više naplaćenih sredstava za usluge transporta koje je mađarski transporter tokom niza godina naplaćivao mimo odobrenih tarifa na koje je imao pravo.

Energoinvest je obavijestio da je snabdijevanje potrošača gasom potpuno uredno i prema planiranim količinama, te da ne postoje nikakvi razlozi za nepotrebno uzbunjivanje javnosti, što se zadnjih dana izraženo dešava navođenjem izjava i plaćenih članaka od strane samozvanog eksperta za gas.

"Posebno su netačni i diletantski navodi o navodnom uticaju Turskog toka na cijene i stabilnost snabdijevanja gasom, jer isti predstavlja samo prednost, a dešavanja na svjetskim berzama su ono što utiče na cijene gasa", saopćeno je iz Energoinvesta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti