Postignut dogovor o isporuci vode s izvorišta Tilava prema Sarajevu

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Postignut dogovor o isporuci vode s izvorišta Tilava prema Sarajevu

13.10.2017. 11:01 / Izvor: Fena

Načelnik Općine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić u neformalnom razgovoru s ministrom komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Senadom Hasanspahićem postigao je dogovor da dva komunalna vodovodna preduzeća - Vodovod i kanalizacija Istočno Sarajevo i Vodovod i kanalizacija Sarajevo naprave međusobni sporazum o isporuci vode Kantonu Sarajevo - potvrdio je Feni načelnik Ćosić.

Navodi da bi ovih dana taj sporazum trebao da bude realiziran te da je riječ o dogovoru koji je "prilično čvrst" i podrazumijeva isporuku svih viškova vode koje Vodovod Istočno Sarajevo ostvaruje na izvorištu Tilava prema Vodovodu i kanalizaciji Sarajevo.

"Isporuka će se vršiti kroz rekonstruiran cjevovod koji prolazi kroz brdo Mojmilo pa dalje ide prema Hrasnom", ustvrdio je načelnik Ćosić, izrazivši zadovoljstvo zbog postignutog dogovora.

Dodaje i da ga je direktor KP Vodovod i kanalizacija Istočno Sarajevo Jovan Katić informirao da su započeli razgovore i da se vrše pripreme u vezi s potpisivanjem ugovora.

"Nakon medijske priče vidim da su ljudi u Sarajevu ovo ozbiljno shvatili i na nama predstoji da pokažemo ozbiljnost u pogledu isporuke vode i da sve ono što smo preuzeli potpisanom obavezom i ispoštujemo", naglasio je Ćosić.

Direktor KP Vodovod i kanalizacija Istočno Sarajevo Jovan Katić potvrdio je u razgovoru za Fenu da je prošle sedmice održan sastanak predstavnika Vodovoda Istično Sarajevo i Vodovoda Sarajevo, te da je prethodno održana sastanak ministra komunalne privrede i infrastrukture KS Senada Hasanspahića i načelnik Općine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosića gdje je dogovoreno da krenu određene količina vode prema Sarajevu.

"Na sastanaku s predstavnicima Vodovoda Sarajevo dogovorili smo da se uđe u proces ponovnog ispiranja cjevovoda i dovođenja u ispravno stanje gdje bi se poslije definisale količine koje bi Istočno Sarajevo moglo da transportuje prema Vodovodu Sarajevo. Počelo je ispiranje cjevovoda, a nakon toga bit će potpisan ugovor između dva vodovodna preduzeća, zatim definiranje količina vode i cjene", pojašnjava Katić.

Navodi da će ispiranje cjevovoda trajati do nedjelje i da bi nakon toga Vodovod Sarajevo trebalo da izvrši uzorkovanje vode kako bi se pokazala njena ispravnost, a potom bi uslijedilo potpisivanje sporazuma s Vodovodom Sarajevo.

Govoreći o količini vode koju će KP Vodovod Istočno Sarajevo moći isporućiti Sarajevu, Katić kaže kako se radi o 50-60 litara u sekundi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti