Postignut dogovor Vlade TK i sindikata, od januara povećanje plaća

12.12.2017. 07:56 / Izvor: Fena
Postignut dogovor Vlade TK i sindikata, od januara povećanje plaća

Vlada Tuzlanskog kantona zaključila je pregovore sa sindikatima zaposlenih u oblastima obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave ovog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona zaključila je pregovore sa sindikatima zaposlenih u oblastima obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave ovog kantona, čime su ostvareni preduslovi za produženje kolektivnih granskih ugovora.

Dogovoreno je da osnovica za obračun plaća u oblastima obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave u ovom kantonu od prvog januara 2018. godine iznosi 404 KM, a da se naknade za ishranu zadrže na nivou osam KM.

Premijer TK Bego Gutić izjavio je na pres-konferenciji nakon okončanja pregovora sa sindikatima da će spomenuto povećanje plaća kantonalnu vladu koštati 11 miliona KM.

Gutić je zahvalio sindikatima na konstruktivnom pregovaranju u posljednjih mjesec dana i na svemu što su uradili u proteklih pet godina, ocijenivši da je sindikat bio stabilizirajući faktor unutar TK, pokazujući razumijevanje za finansijsku situaciju u kojoj se nalazio ovaj kanton.

"Mi smo danas u prilici da na neki način ispravimo tu nepravdu, da vratimo iznos od 2.5 posto smanjene plaće iz 2012. godine i podignemo plaću za četiri posto, znači šest i po posto grubo proračunato bit će povećanje plaća budžetskim korisnicima", kazao je Gutić.

Po njegovim riječima, otvoreno je pitanje implementacije zakona o plaćama policijskih službenika u FBiH, a u narednom periodu bit će otvoreni pregovori prije svega oko sklapanja kolektivnog ugovora.

Postignut je dogovor da kantonalna vlada i sindikat permanentno prate realizaciji ovog dogovora.

Dogovoreno je da se prati finansijska situacija u budžetu i ukoliko bude prostora, navodi Gutić, vlada je spremna da u junu razgovara o daljem popravljanju standarda budžetskih korisnika, a s druge strane, sindikat je pokazao razumijevanje ukoliko stvari ne budu išle očekivanim tokom.

Kantonalni premijer je najavio da se povećanje plaća uposlenicima očekuje od 1. januara naredne godine, ukoliko se usvoji budžet TK.

Predsjednik Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata TK Fahrudin Šahović istakao je da su poslije gotov mjesec dana dugotrajnih i teških pregovora Vlada TK i Sindikat iznašli kompromis.

Sindikat je, navodi on, pošao od stanovišta da su ljudi koji plaću primaju iz budžeta u proteklim godinama imali umanjenje plaće od 2012. godine 2.5 posto, a dvije godine nije bilo regresa.

"Danas smo uspjeli da finaliziramo ove pregovore na način da smo dogovorili da se osnovica na obračun plaće uskladi, da topli obrok ostaje kao i dosad, a regres bude isplaćen 50 posto od prosječne plaće u FBiH", naglašava Šahović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti