Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Butile tek dobilo upotrebnu dozvolu

25.12.2020. 14:46 / Izvor: Akta.ba

Obnavljanje ovog postrojenja koštalo je 50 miliona konvertibilnih maraka. Finansirano je kreditima Svjetske banke u iznosu od 23,6 miliona maraka i Evropske komisije od oko 25 miliona maraka. Udio u finansiraju imao je i Kanton Sarajevo.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Butile u Sarajevu, koje je, nakon što je uništeno u ratu obnovljeno 2016. godine, tek je sada dobilo upotrebnu dozvolu.

Ovo je napisao na svom Facebook profilu Damir Faruk Saračević,  bivši član Nadzornog odbora u preduzeću Vodovod i kanalizacija.

"Jedan od najvažnijih projekata u Kantonu, Postrojenje za tretman otpadnih voda Butila, izuzetno skupo i kompleksno postrojenje, sve do sada nije imalo upotrebnu dozvolu. Nemarnošću/neznanjem/spletkama nekih prethodnika, objekat je na vrat na nos pušten u rad, bez potrebnih dozvola, ali i sigurnosnih provjera. Kada smo se na početku mandata direktora ViK-a Hadžiahmetovića "zarovili" u problematiku, toliko je problema i propusta izašlo na vidjelo da je u jednom momentu najlogičnije rješenje bilo zatvoriti postrojenje. U isto vrijeme, to bi ostavilo cijeli grad sa tonama fekalija i neprečišćenih voda, što bi bila katastrofa. Ipak, krenulo se u bitku spašavanja projekta i pokušaja popravljanja svih onih propusta koji su ugrožavali funkcionalnost i sigurnost. Nakon skoro dvije godine napora i rada, rezultat nije izostao. Još jedan zadatak sa liste prioriteta koja je definisana na početku mandata u ViK-u je uspješno završen", naveo je Saračević.

Istakao je da su se na početku mandata direktora ViK-a Envera Hadžiahmetovića detaljnije involvirali u ovu problematiku, prilikom čega su uvidjeli veliki broj problema.Obnavljanje ovog postrojenja koštalo je 50 miliona konvertibilnih maraka. Finansirano je kreditima Svjetske banke u iznosu od 23,6 miliona maraka i Evropske komisije od oko 25 miliona maraka. Udio u finansiraju imao je i Kanton Sarajevo.

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti