Postrojenje za termički tretman opasnog otpada neće biti građeno u Karakaju

12.08.2020. 08:19 / Izvor: Akta.ba
Postrojenje za termički tretman opasnog otpada neće biti građeno u Karakaju

Ministarstvo je odbilo zahtjev kao neosnovan uz konstataciju da ne postoji osnov za vođenje dalјeg postupka procjene.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju odbilo je zahtjev firme „Medik otp“ (MEDIC OTP) za izdavanje rješenja o odobravanju Studije uticaja na životnu sredinu za projekat postrojenja za termički tretman opasnog otpada u Karakaju.

Ministarstvo je odbilo zahtjev kao neosnovan uz konstataciju da ne postoji osnov za vođenje dalјeg postupka procjene. U rješenju je navedeno da je potrebno preispitati opravdanost izgradnje projekta koji je predstavlјen sa dosta nepotpunim i nepouzdanim podacima, izvršiti adekvatan odabir lokacije u skladu sa tehnološkim projektom uz sagledavanje svih mogućih negativnih uticaja predloženog projekta na elemente i faktore životne sredine, a posebno na zdravlјe okolnog stanovništa i na zdravlјe najmlađe populacije u obližnjem vrtiću i školi. Takođe, potrebno je projekat usaglasiti sa interesima Grada Zvornika i lokalnog stanovništva, navedeno je u obrazloženju Rješenja.

U zakonskom roku mišlјenja na Nacrt Studije dostavili su Ministarstvo zdravlјa i socijalne zaštite, Ministarstvo polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo prosvjete i kulture, Grad Zvornik koji je sproveo i anketu, te mjesne zajednice Jardan i Ulice, Centar za životnu sredinu, kao i građani.

Nadležno odjelјenje Grada Zvornika, između ostalog, smatra da Studija ne sadrži detalјno i jasno precizirane mjere koje se odnose na tretman opasnog tečnog otpada koji nastaje pročišćavanjem dimnih gasova, tretman pepela kao konačnog produkta sagorijevanja, način mjerenja zagađujućih materija u vazduhu i nije jasno na koju vrstu otpada se studija odnosi.

"Nedopustivo je da se ovakav projekat realizuje na traženoj lokaciji okruženoj vrtićem, školom, domaćinstvima, privrednim subjektima, benzinskim pumpama, jer predstavlјa veliku opasnost po zdravlјe lјudi narušavanjem kvaliteta vazduha, vode i zemlјišta", mišlјenje je nadležnog odjelјenja koje je dostavlјeno Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Svih 100 stanovnika Karakaja obuhvaćenih anketom koju je sprovela Gradska uprava Zvornik  bili su protiv izgradnje postrojenja za termički tretman opasnog otpada u njihovoj mjesnoj zajednici.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović pozdravio je odluku naglasivši da je očekivao da bude ovakva.

"Mi podržavamo izgradnju privrednih subjekata, postrojenja i svega onoga gdje će biti obezbjeđena radna mjesta za naše sugrađane, ali uvijek ćemo biti protiv izgradnje velikih zagađivača, naročito u gusto naselјenim mjestima. Nјima tu nije mjesto i mi smo tu mogućnost odmah odbacili, a protiv izgradnje su bili i građani koji su čak pisali peticiju, mjesne zajednice, udruženja. I na kraju i stručnim mišlјenjima ministarstava nije podržana takva ideja", kazao je Stevanović.

Podsjećamo, Javni uvid u Nacrt Studije uticaja na životnu sredinu za projekat postrojenja za termički tretman opasnog otpada u Karakaju bio je od 31. januara do 31. marta, a javna rasprava održana je 17. februara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti