Posuški Lager zapošljava, širi poslovanje i oživljava RMU Kamengrad

07.01.2016. 13:43 / Izvor: Akta.ba

Planova je mnogo. Cilj je dizanje rudnika na zavidnu razinu te zajedno sa Vladom USK i Općinom Sanski Most žele pronaći investitora za izgradnju termoelektrane.

Iza posuške kompanije Lager još je jedna uspješna poslovna godina. Zadovoljni su poslovanjem u protekloj godini, ali kako kažu uvijek se može bolje, te sa takvim ciljem su ušli u 2016. godinu.

U razgovoru za poslovni portal Akta.ba Ina Matić, marketing manager Lagera kaže kako je na poslovnom planu odrađeno dosta što se tiče njihove glavne djelatnosti te su i dalje lideri u prodaji građevinske opreme i strojeva.

TRI NAGRADE

"Odrađeni su i novi poslovni poduhvati kao što je potpisivanje ugovora za koncesiju rudnika u Sanskom mostu. Radi se na registraciji poslovne jedinice u Živinicama koja će sadržavati ured, prodajni prostor za rezervne dijelove i ulja te servis. Ovu lokaciju smatramo strateški važnom zbog poslovanja u ovom dijelu države", kaže Matić, naglašavajući kako je cilj zadržati lidersku poziciju u osnovnoj branši te osigurati konstantan rast na tržištu kao što su to uspješno radili u proteklih 10 godina.

Kompanija u neposrednoj budućnosti planira ući na tržište obnovljivih izvora energije i u suradnji sa vodećim svjetskim proizvođačima investirati u izgradnju vjetroelektrana, ali i ostalih oblika obnovljivih izvora energije te rudarstva.

Protekla godina ove kompanije, osim uspješnih poslova, obilježena je i nagradama. Izabrani su za najkompaniju u BiH u svojoj branši, a Milenko Bašić, vasnik Lagera za Najmenadžera BiH 2015. i Najmenadžera desetljeća.

Odluku o nagradama je donijela direkcija Agencije za izbor najmenadžera BiH, jugoistočne i srednje Europe sa sjedištem u Zenici sastavljena od međunarodnog regionalnog žirija koji čine najugledniji menadžeri i znanstveni radnici. Za ovu prestižnu nagradu je nominirano oko 2.000 menadžera i kompanija iz svih oblasti privrede.

"Ono na što smo iz tvrtke Lager iznimno ponosni je činjenica da ovo nije prvo ovakvo priznanje, što pokazuje da se uspješne godine poslovanja i kontinuiran rad uvijek prepoznaje. Također, Milenko Bašić, osnivač i vlasnik tvrtke je još jednom prepoznat kao spiritus movens u svom dugogodišnjem poslovanju. Ova nagrada i priznanje zaista su dodatni razlog za zadovoljstvo i motivacija da još više podignemo Ijestvicu poslovnog uspjeha. Nadam se da ćemo u tome uspjeti", istakla je Matić.

IZGRADNJA TERMOELEKTRANE

Firma Lager je nedavno potpisala ugovor o dodijeli koncesije za istraživanje i eksploataciju mrkog ugljena u Općini Sanski most. Koncesija je dodijeljena na period od 30 godina, nakon što je ocijenjeno da postoji javni interes za njenu dodjelu, čime će se osigurati ulaganja i otvoriti ponovo radna mjesta, zatvorena nakon stečaja Rudnika mrkog uglja (RMU) Kamengrad.

"Želimo krenuti u ozbiljnu proizvodnju, zaposliti nove Ijude i postati jedan od najboljih rudnika u državi. Ovim putem želimo zahvaliti Vladi Unsko- sanske županije i gradonačelniku koji su prepoznali važnost ove investicije i podržali nas kako bismo što bolje realiziramo ovu ideju. Naš cilj je dizanje rudnika na zavidnu razinu te zajedno sa Vladom USK i Općinom Sanski Most pronaći investitora za izgradnju termoelektrane", kaže Matić, napominjući kako su prije nešto više od godinu dana dobili koncesiju za istraživanje i eksploataciju tehničko-građevnog kamena u općini Posušje na period od 29 godina.

Važno je napomenuti da ovaj kamen ima vrhunske tehničke karakteristike po pitanju kemijske čistoće i bjeline, te je cilj kaže Matić u ovoj godini započeti sa preradom kamena i ulazak na tržište, kako domaće tako i izvozno. "Trenutno radimo na dokumentaciji i ishođenju potrebnih dozvola."

Planova je mnogo. Nedavno je završen natječaj za prekvalifikaciju za zanimanje zavarivač/ica MIG-MAG postupkom zavarivanja u poduzeću International d.o.o. u Ljubuškom, koje je uspostavljeno nakon što je  Lager 2009. godine kupio bivšu tvornicu Famos TDV proizvođača programa dijelova za kamione.

"Kandidati koji uspješno završe prekvalifikaciju, te budu zadovoljavali opće kriterije za njih će biti osigurano radno mjesto u ovom poduzeću", ističe Matić, naglašavajući kako u kompaniji iznimno važnim smatraju konstantno ulaganje u zaposlenike i njihovo profesionalno usavršavanje.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti