Potpisan Administrativni aranžman za predstojeću konferenciju EBRD-a

19.03.2019. 12:27 / Izvor: Akta.ba
Potpisan Administrativni aranžman za predstojeću konferenciju EBRD-a
OTVORI GALERIJU

Značaj ovog događaja, ali i priliku koju donosi, pored organizatora, isticali su i visoki dužnosnici, predstavnici drugih država, te svijeta biznisa. 

28. Godišnji sastanak Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj, investicijska konferencija i biznis forum, koji će se 8. i 9. maja ove godine održati u Sarajevu, već je uveliko aktuelna tema u našoj zemlji. Značaj ovog događaja, ali i priliku koju donosi, pored organizatora, isticali su i visoki dužnosnici, predstavnici drugih država, te svijeta biznisa. 

Iznimno važan korak ka uspješnoj realizaciji ovog događaja, jednog od najznačajnijih na području naše zemlje u posljednjih 20-ak godina, predstavlja i današnje potpisivanje Administrativnog Aranžmana, održano u sarajevskoj Vijećnici. Ovaj trenutak je u historiju upisao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Mirko Šarović, te generalni sekretar Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Enzo Quattrociocche.

Procjenjuje se da će, ovim povodom, Bosnu i Hercegovinu posjetiti više od 2.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, visokih vladinih zvaničnika (guverneri EBRD-a, ministri finansija, ekonomije, trezora ili Centralne banke), investitora, te predstavnika organizacija civilnog društva.

"Ovo je jedan od projekata za koji sam se, kao ministar, zalagao od 2010. godine. Zato mi je iznimno drago da smo danas ovdje, te da imamo podršku u organizaciji ovog velikog događaja. Raduje me i činjenica da će ovu priču podržati i predstavnici zemalja Zapadnog Balkana, koji će ovim povodom boraviti u Sarajevu. Nadam se da ćemo ovaj događaj, svi zajedno, iskoristiti da predstavimo svoj potencijal i napravimo ekonomski pomak. Samo je do nas hoćemo li ovu zemlju učiniti sretnim mjestom za život", ovom prilikom je istakao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Mirko Šarović. 

Evropska banka za obnovu i razvoj, kao međunarodna finansijska institucija koja podržava projekte u preko 30 zemalja svijeta, uveliko je aktivna i na području naše zemlje. To potvrđuje i činjenica da je, do sada, u okviru 155 projekata, u BiH investirala 2,257 miliona eura.

"Ovaj Godišnji sastanak pruža idealnu priliku za stvaranje globalne slike Bosne i Hercegovine fokusirane na potencijal za investiranje, ekonomski rast i stvaranje novih radnih mjesta. Evropska banka za obnovu i razvoj želi doprinijeti stvaranju ekonomije koja će omogućiti prosperitet i rast lokalnog stanovništva, kao i formiranje okvira koji će ubrzati proces pridruživanja BiH Evropskoj Uniji. Siguran sam da ćemo se, jednog dana, ovog događaja prisjećati kao važnog koraka u procesu ispunjenja ovih ciljeva", izjavio je ovom prilikom Enzo Quattrociocche, generalni sekretar EBRD-a.  

EBRD je u BiH prošle godine investirala 200 miliona eura, a u 2019. godini se očekuje znatno viši nivo ulaganja, do 300 miliona eura. Fokus će, ističe Quattrociocche, biti na razvoju infrastrukture, koja će olakšati povezivanje, kako s gradovima unutar zemlje, tako i s poslovnim prilikama preko granice. 

 

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti