Potpisan Granski kolektivni ugovor elektroprivredne djelatnosti u FBiH

10.02.2021. 14:29 / Izvor: Fena
Potpisan Granski kolektivni ugovor elektroprivredne djelatnosti u FBiH

Ugovor je zaključen na 36 mjeseci, a prava za oko 6.600 radnika ostala su na nivou prethodnog ugovora.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, predsjednik Sindikata elektroenergetskih radnika FBiH Mevludin Bektić i Dubravko Pervan kao saglasan za Neovisni sindikat uposlenika Elektroprivrede HZHB Mostar potpisali su danas u Sarajevu Granski kolektivni ugovor elektroprivredne djelatnosti u FBiH.

Džindić je na pres-konferenciji nakon potpisivanja naveo da je ugovor zaključen na 36 mjeseci, te da su prava za oko 6.600 radnika ostala na nivou prethodnog ugovora.

"Na ovaj način sindikati daju punu podršku objema elektroprivredama da u narednih 36 mjeseci kroz restruktuiranje i primjenu ovog ugovora dobijemo funkcionalnije elektroprivrede", rekao je Džindić.

Zahvalio je sindikatima i upravama obje elektroprivrede na korektnoj saradnji u prethodnom periodu.

Bektić je istakao da se taj ugovor od prethodnog razlikuje u tome što je zaključen na tri godine i što određeni instituti mogu biiti mijenjani u skladu s iskazanim potrebama poslodavaca i sindikata.

Potpisivanju je prisustvovao i generalni direktor JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo Admir Andelija koji je kazao da su resorno ministarstvo, uprave obje kompanije i oba sindikata iskazali volju i želju da potpisivanjem tog ugovora ne ugroze buduće funkcionisanje sektora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti