Potpisan i komercijalni ugovor: Gradnja beogradskog metroa počinje krajem 2021.

21.07.2020. 13:37 / Izvor: Agencije
Potpisan i komercijalni ugovor: Gradnja beogradskog metroa počinje krajem 2021.

Ovim ugovorom realizuje se donacija Vlade Francuske i započinje realizacija najveće infrastrukturne investicije u ovom dijelu Evrope.

U Beogradu je potpisan komercijalni ugovor za izradu studije izvodljivosti za izgradnju beogradskog metroa dugog 60 kilometara, investicije vrijedne šest milijardi evra, čija bi izgradnja trebalo da počne krajem sljedeće godine.

Ovim ugovorom realizuje se donacija Vlade Francuske i započinje realizacija najveće infrastrukturne investicije u ovom dijelu Evrope.

Ugovor za izradu projektno-tehničke dokumentacije za projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su predstavnici grada Beograda, Javnog komunalnog preduzeća "Beogradski metro" i francuske kompanije "Ežis".

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je, nakon što je prisustvovala potpisivanju, da će studija izvodljivosti biti gotova za godinu i po dana, kada će započeti izgradnja beogradskog metroa dugog 60 kilometara, sa 60 stanica.

"Beogradski metro jedan je od najzahtevnijih projekata kojem pristupamo i ne bi bio moguć da nema dobrih odnosa Srbije i Francuske, zahvaljujući predsednicima Aleksandru Vučiću i Emanuelu Makronu. Ovaj projekat zahteva najbolje kompanije i stabilnu vladu koja će ga realizovati. Reč je o investiciji značajnoj za dalji razvoj naše zemlje, jer kriza će proći, a ekonomija i investicije moraju da idu napred", rekla je Mihajlovićeva.

Potpisivanju su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesići, ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Vesić je rekao da će krajem sljedeće godine započeti izgradnja beogradskog metroa, projekta od nacionalnog značaja, zahvaljujući saradnji sa Vladom Srbije.

"Nema rukovodeće garniture koja nije obećavala metro, ali ova vlast će ga završiti", rekao je Vesić.

Falkoni je istakao da je beogradski metro primjer dobre saradnje i snažnih odnosa dvije države i rekao da će Vlada Francuske nastaviti da pruža finansijsku, tehničku i političku podršku Srbiji.

"Za Francusku ovo je jedan od najvećih i najvažnijih projekata koje ćemo sprovesti nakon posjete predsjednika Makrona Srbiji. Zajedno, francuski i srpski eksperti činiće tim koji će realizovati ovu investiciju, uz ogromnu podršku Vlade Srbije i grada Beograda", rekao je Falkoni.

Generalni direktor "Ežisa" Olivije Bovar rekao je da je ova kompanija snažno posvećena uspješnoj realizaciji projekta i da će dati sve od sebe da bude uspješno sproveden, na dobrobit građana Beograda i Srbije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti