Potpisan Kolektivni ugovor: Medecinarima veće plaće

08.11.2017. 12:13 / Izvor: Akta.ba
Potpisan Kolektivni ugovor: Medecinarima veće plaće

Vlada KS će iz Budžeta izdvojiti novac u ove svrhe te se zahvalio svima na korektnim pregovorima.

Nakon što je Vlada Kantona Sarajevo dala svoju saglasnost, danas su premijer KS Elmedin Konaković i predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS Izet Hočko potpisali Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u djelatnosti doktora medicine i stomatologije na teritoriji Kantona Sarajevo.

Kako je premijer Konaković rekao, Vlada KS će iz Budžeta izdvojiti novac u ove svrhe te se zahvalio svima na korektnim pregovorima.

"Ljekari, stomatolozi i zdravstveni radnici će imati bolje uslove nego ikada, zbog činjenice da je plata porasla u rasponu od 12 do 25 posto i da je Vlada KS kroz kapitalna ulaganja pripremila skoro 10 miliona za ulaganje, što radimo kako bi građani imali bolju uslugu barem za jedan stepen, smanjili liste čekanja i riješili još neke probleme", obrazložio je premijer Konaković.

Bez obzira na to što ljekari pripadaju različitim sindikatima koji su iznijeli različite zahtjeve u vezi s koeficijentima, kolektivni ugovor će se primjenjivati prema svim radnicima u zdravstvu, bez obzira na to kojem sindikatu pripadaju.

"Nema razlike između ljekara prema Zakonu u radu. Jedan tražio veću platu, drugi veće koeficijente i dobili su sve. Rezervisali smo 15-ak miliona za povećanja", kazao je premijer Konaković.

Predsjednik Hočko je rekao kako su pregovori dugo trajali, ali da se došlo do cilja zahvaljujući razumijevanju s obje strane.

"Postigli smo dogovor na prvi rođendan sindikata. Zadovoljni smo i zahvaljujući Vladi KS na čelu s premijerom Konakovićem smo došli do cilja. Mislim da će ovo biti vrlo dobro i za nas ljekare i Vladu i za građanstvo. Nadam se da ćemo ovim kolektivnim ugovorom imati uređenije neke stvari koje će dati bolje rezultate u funkcionisanju zdravstva. Prvi put smo stigli do ovakvog ugovora. Drugačiji je od svih drugih", objasnio je predsjednik Hočko.

Iskazao je zadovoljstvo što su stigli do ovakvog, historijskog kolektivnog ugovora koji će urediti funkcioniranje mnogih dijelova u zdravstvu. Dodao je da će dati podršku svojim kolegama u FBiH i izrazio nadu da će za sve njih biti dobro na kraju.

Ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj naglasila je da je sretna zbog potpisivanja ugovora, jer su plaće uposlenicima u zdravstvu povećane nakon 10 godina.

"Imamo četiri sindikata i vodili smo pregovore odvojeno sa svakim. Svi stavovi su bili različiti, ali uspjeli smo usaglasiti i potpisati dva kolektivna ugovora", kazala je ministrica Ademaj i dodala kako se nada da će on biti dobra osnova za dalje pregovore na nivou Federacije.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Sami Turković je naveo da je Zavod na čijem je čelu obezbjijedio potrebna sredstva za poštovanje dogovorenih kolektivnih ugovora koja su potpisani sa dva sindikata iz oblasti zdravstva KS te će ispoštovati svi uslovi.

Kako je naveo predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid, kolektivni ugovor rješava radno-pravni status doktora, postavlja ih na pravo mjesto i daje im ono što im pripada.

"Očekujemo da premijeri i ministri ostalih kantona nešto nauče od sarajevske Vlade, jer će ovaj ugovor biti osnova za kreiranje federalnog okvirnog kolektivnog ugovora", naglasio je Zaid.

Podsjećamo, u ponedjeljak, 6. novembra počeo je generalni štrajk doktora medicine i stomatologije širom Federacije BiH, čime su ovi zdravstveni radnici željeli iskazati nezadovoljstvo trenutnom pozicijom.

U gotovo svim kantonima tražili su da dođe do povećanja plaća doktora i ispunjenja još nekih zahtjeva, a prvi koji su uspjeli postići dogovor jesu doktori medicine i stomatologije u Kantonu Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti