Potpisan Memorandum o razumijevanju između UNDP-a i 14 općina iz BiH

29.09.2009. 12:16 / Izvor: Fena
Potpisan Memorandum o razumijevanju između UNDP-a i 14 općina iz BiH

Predstavnici 14 općina s područja BiH potpisali su 29.09.2009. godine s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP) Memorandum o razumijevanju za projekt "Jačanje lokalne demokratije".

Memorandum su potpisali predstavnici općina Banja Luka, Bihać, Bugojno, Doboj, Gračanica, Laktaši, Maglaj, Mrkonjić Grad, Novi Grad Sarajevo, Široki Brijeg, Travnik, Velika Kladuša, Višegrad i Zenica.

Projekt koji finansira Evropska unija od 1,5 miliona eura ima za cilj doprinijeti demokratskoj stabilizaciji i daljem razvoju BiH kroz podršku odabranim općinama u uspostavljanju boljih odnosa između civilnog društva i lokalne vlasti.

"Najefikasnije djelovanje je upravo ono na lokalnom nivou jer ono ima direktan utjecaj na građane. Stoga je ovaj projekt iznimno važan, a načelnici općina su vrlo često pogonska snaga napretka", kazala je rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Christine McNab.

Projekt će uveliko doprinijeti i uspostavi trajnog partnerstva između nevladinih organizacija i lokalnih vlasti podizanjem svijesti o saradnji od uzajamne koristi te generiranju jedinstvenih i transparentnih mehanizama za raspodjelu općinskih sredstava predviđenih za projektne aktivnosti nevladinih organizacija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti