Potpisan memorandum: OSCE daje podršku kurikularnoj reformi u KS

20.10.2020. 08:08 / Izvor: Akta.ba
Potpisan memorandum: OSCE daje podršku kurikularnoj reformi u KS

Misija OSCE-a u BiH ostaće partner nadležnih organa u BiH i pomagati u pružanju inkluzivnog kvalitetnog obrazovanja za svu djecu.

Ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, i ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Anis Krivić potpisali su jučer Memorandum o razumijevanju,  s ciljem podrške ove Misije resornom ministarstvu u poboljšanju inkluzivnosti i kvalitete obrazovanja kroz izradu predmetnih kurikuluma na osnovu ishoda učenja učenika.

Dvije sedmice nakon što je Misija OSCE-a u BiH ovakvu podršku pružila obrazovnom sistemu u Zenici, današnjim potpisivanjem ozvaničena je saradnja i sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS.

“Ovo je važan korak ka poboljšanju kvalitete obrazovanja koji je omogućen snažnim opredjeljenjem i spremnosti obrazovnih vlasti. Zahvalna sam na podršci naših partnera, vladama Norveške i Italije, koje su izdvojile sredstva za realizaciju projekta naše Misije pod nazivom 'Kurikularnom reformom do kvalitetnog obrazovanja'”, poručila je ambasadorica Kavalec.

Ona je, ovom prilikom, odala priznanje obrazovnim  vlastima, institucijama i nastavnicima u Kantonu Sarajevo na uspješnom organiziranju nastavnog procesa u okolnostima pandemije.

Brzi odgovor nadležnih, poručila je Kavalec, naglasio je njihovu spremnost, vizionarski pristup i opredjeljenje za poboljšanje obrazovanog sistema. Izrada predmetnih kurikuluma svjedoči o spremnosti Ministarstva i cjelokupnog obrazovnog sistema da osiguraju kvalitetno obrazovanje za svu djecu u Kantonu Sarajevo.

Misija OSCE-a u BiH ostaće partner nadležnih organa u BiH i pomagati u pružanju inkluzivnog kvalitetnog obrazovanja za svu djecu, poruka je ambasadorice Kavalec sa današnjeg svečanog potpisivanja Memoranduma o razumijevanju u Kantonu Sarajevo.

Ministar Krivić je, uz zahvalnost Misiji OSCE-a u BiH, ambasadorici Kavalec i donatorima, istakao da ovaj Memorandum doprinosi nastavku kurikularne reforme u Kantonu Sarajevo i predstavlja ozbiljan korak ka boljem obrazovanju i istinskoj obrazovnoj reformi.

“Zbog pandemije COVID-19 nismo bili u prilici javnosti predstaviti i realizirati kurikulum Kantona Sarajevo. Sada su se stekli uvjeti da to učinimo . Iznimno je važno da još jednom pokažemo svoju posvećenost reformskim procesima. Nastavljamo ubrzanim koracima, nećemo dopustiti da nas pandemija više koči”, naglasio je ministar Krivić.

On je poručio svim prosvjetnim radnicima da je ovo jedini pravi način kako bi zajedno došli do boljeg i kvalitetnijeg obrazovanja, a samim tim i boljih uslova rada za sve prosvjetne radnike u KS.

Posebne benefite i dobrobit ovih procesa iskusiće učenici koja bi trebali dobiti optimizirano, bolje i kvalitetnije obrazovanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti