Potpisan Protokol o olakšavanju trgovine između zemalja članica CEFTA-e

27.05.2017. 11:29 / Izvor: Akta.ba
Potpisan Protokol o olakšavanju trgovine između zemalja članica CEFTA-e

Osim značajnog olakšanja trgovine, potpisivanjem će se pojednostaviti i inspekcije koje se odnose na sve carinske postupke

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, zajedno s drugim članicama zemalja centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA), potpisao je u petak u Beogradu Dodatni protokol 5 o olakšavanju trgovine između zemalja članica CEFTA-e.

Osim značajnog olakšanja trgovine, potpisivanjem će se pojednostaviti i inspekcije koje se odnose na sve carinske postupke i skratiti procedure i formalnosti, a strane su se obavezale i na razmjenu podataka među carinskim organima CEFTA strana.

Procedure i formalnosti će posebno biti pojednostavljene pri uvozu i izvozu, posebno na granici, gdje se uvodi suvremeni način postupanja i elektronska razmjena podataka u cilju unapređenja kvaliteta analize rizika.

Ministar Šarović danas se sastao i s ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Rasimom Ljajićem.

U cilju konsultacija u vezi s povratkom Merkatora u Bosnu i Hercegovinu i razmatranja plana i najboljih rješenja za sve zemlje, sastanak je održan i s ministrom za ekonomski razvoj i tehnologiju Republike Slovenije Zdravkom Počivalšekom, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti