Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Potpisan protokol o ponudi zamjenskog putovanja

20.05.2020. 11:33 / Izvor: SRNA

Turističke agencije iz Republike Srpske potpisale su u Banjaluci protokol o saradnji na sprovođenju ranijeg zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije o ponudi zamjenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usljed pandemije virusa korona, rečeno je Srni u Privrednoj komori Republike Srpske.

U ovom protokolu precizirano je da su turističke agencije saglasne da potrošaču ponude zamjensko putovanje za nerealizovano turističko putovanje, koje je u cijelosti ili djelimično uplaćeno zaključno sa 15. martom ove godine, bez obzira na period realizacije, a koje je otkazano ili nerealizovano u periodu vanredne situacije ili vanrednog stanja, ili nakon njihovog ukidanja, usljed okolnosti prouzrokovanih pandemijom.

U protokolu je naglašeno da su se turističke agencije saglasile i da predvide mogućnost realizacije zamjenskog putovanja na drugoj destinaciji.

Turističke agencije će, navedeno je u ovom dokumentu, zamjensko putovanje tretirati kao novo turističko putovanje kojim se zamjenjuje nerealizovano putovanje koje je u cijelosti ili djelimično uplatio potrošač, koje se realizuje na istoj ili drugoj destinaciji i čija vrijednost nije niža od prodajne cijene ili iznosa koji je potrošač uplatio za nerealizovano putovanje.

Agencije će potrošaču ostaviti mogućnost da zamjensko putovanje iskoristi u periodu od jedne godine od dana uručenja ponude agencije, a najkasnije do 31. decembra 2021. godine.

"Ukoliko se potrošač odluči za povraćaj uplaćenog iznosa za nerealizovano putovanje ili otkaže zamjensko putovanje, agencija će izvršiti povraćaj uplaćenih sredstava u roku od 14 dana od isteka roka za realizaciju zamjenskog putovanja, odnosno 31. decembra 2021. godine", istaknuto je u protokolu.

Ovaj protokol potpisan je juče na sastanku predstavnika turističkih agencija u prostorijama Privredne komore Srpske u vezi sa pojavom pandemije virusa korona koja je prouzrokovala otkazivanje i nemogućnost realizacije ugovorenih putovanja u periodu vanrednog stanja, ali i nakon njegovog ukidanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti