Potpisan protokol o saradnji između razvojnih agencija SERDA i GMKA

29.08.2014. 08:44 / Izvor: eKapija.ba
Potpisan protokol o saradnji između razvojnih agencija SERDA i GMKA
OTVORI GALERIJU

Protokol je ispred GMKA-e potpisao Ahmet Ćinar guverner općine Čanakkale, dok je ispred SERDA-e Protokol potpisao Šefkija Okerić, direktor ove razvojne agencije.

U prostorijama Fondacije BIGMEV u Sarajevu upriličeno je potpisivanje Protokola o saradnji regionalne razvojne agencije za Sarajevsku regiju – SERDA i GMKA - regionalne razvojne agencije Južnog Mramornog mora koja pokriva teritorije općina Balikesir i Çanakkale.

Protokol je ispred GMKA-e potpisao Ahmet Ćinar guverner općine Čanakkale, dok je ispred SERDA-e Protokol potpisao Šefkija Okerić, direktor ove razvojne agencije.

Potpisivanju Protokola su prisustvovali i Nj.E. Cihad Erginay ambasador Republike Turske, Sedat Yildiz turski trgovinski ataše, Muhamed Kozadra v.d. premijera Vlade Kantona Sarajevo, predstavnik Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, predstavnici FIPA-e, zatim Ahmet Egrlić potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Muzaffer Cilek predsjednik Fondacije BIGMEV, Selmo Cikotić direktor BIGMEV-a za BiH.

Ahmet Ćinar, guverner općine Čanakkale kazao je da ove dvije regije ne samo da će bitipovezane poslovnim ugovorima, već da su i njihova historijska pozadina i geografske karakteristike vrlo bliske.

"Tokom posjete Sarajevskom regionu imali smo priliku da vidimo koliko naši regioni imaju dodirnih tačaka, kao i naši narodi koji imaju zajedničku tradiciju, tako da te snažne historijske veze želimo jačati konkretnim projektima i ekonomskim vezama. Već smo sa SERDA-om napravili okvir šta bi se to trebalo raditi u budućnosti", pojasnio je Ćinar.

Šefkija Okerić je naglasio da je potpisivanje ovog ugovora značajno za obje strane i da će obje strane uložiti svoje iskustvo.

"Mi u SERDA-i imamo iskustva u korištenju EU fondova, dok regija GMKA ima iskustvo u razvijanju, poticanju i jačanju malih i srednjih preduzeća, i razvoju tehnologije, stoga će obje strane imati benefit. U Turskoj mala i srednja preduzeća su doživjela veliki procvat i imaju veliki udio u sveukupnom dohotku zemlje, tako da bi bilo dobro iskoristiti ovaj primjer", istaknuo je Okerić.

Okerić je također rekao da se na temu investiranja u BiH trenutno provode i ankete među turskim poduzetnicima.

Ovom projektu je potreban i pravni okvir, te je tom prilikom Cihad Erginay ambassador Republike Turske rekao da će i Vlada učiniti koliko može i koliko bude potrebno.

"U zadnja dva dana imali smo značajne aktivnosti po pitanju odnosa između BiH i Turske: dan prije smo prisustvovali potpisivanju ugovora Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu REDAH i regije BEBKA, a danas potpisivanju Protokola između SERDA-e I GMKA-e. Ovakvim aktivnostima jačamo karike ovog značajnog lanca", izjavio je ambassador Erginay.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti