Potpisan Sporazum koji je ujedinio sva udruženja za zaštitu potrošača

08.12.2020. 11:52 / Izvor: Akta.ba
Potpisan Sporazum koji je ujedinio sva udruženja za zaštitu potrošača

Ombudsman ima mogućnost da pokrene kolektivnu tužbu, što je jedan od benefita sporazuma.

Kako bi lakše ostvarili potrošačka prava Institucija Ombdusmana za zaštitu potrošača i udruženja za zaštitu potrošača u BiH danas su potpisali Sporazum o saradnji. Sporazum o saradnji prvi je akt koji je ujedinio sva udruženja za zaštitu potrošača sa važnim nosiocem zaštite potrošača u BiH, definirajući protokole za različite oblike institucionalne podrške udruženjima potrošača i omogućavajući razmjenu informacija, znanja i dobrih praksi, sa ciljem unaprjeđenja nivoa zaštite potrošača.

"Sporazum pridonosi dinamičnijoj saradnji vladinog i nevladinog sektora u ovoj oblasti što u konačnici za potrošače znači olakšan pristup pravdi, tj. olakšan pristup ostvarivanju potrošačkih prava, ujednačeniju pravnu praksu te istovjetni položaj svih potrošača u Bosni i Hercegovini. Kolektivnom zaštitom potrošača kao i pojedinačnom zaštitom kroz mehanizme alternativnog rješavanja sporova, potrošači se osnažuju vraćajući se svojoj primarnoj ulozi u liberalnoj ekonomiji -  ostvaruju se kao generatori gospodarstva i jedini prihvatljivi tržišni regulatori“, kazao je Saša Marić, Ombdusman za zaštitu potrošača BiH

U svrhu zaštite kolektivnih interesa potrošača, Ombudsman ima mogućnost da pokrene kolektivnu tužbu, što je po mišljenju udruženja za zaštitu potrošača jedan od benefita sporazuma.

"Nepravilnosti koje mi kao udruženja uočavamo u praksi i pored dobre volje našeg resornog ministarstva, veoma se sporo rješavaju izmjenama i dopunama zakona. Međutim pokretanjem kolektivnih interesa zaštite potrošača stvoriće se bolja poslovna praksa, koja za krajnji cilj ima zaštitu svih potrošača“ istakao je Dušan Srdić iz Udruženja potrošača „Reakcija“.

Direktiva EU propisuje kolektivnu zaštitu potrošača, pa njeno osiguranje kroz jedan institucionalni mehanizam poput ovog sporazuma, ima veliki značaj i podršku EU. Sporazum je realizovan kroz tehničku asistencija projekta „EU za civilno društvo/EU4CivilSociety“ koji je financiran sredstvima Europske unije u BiH.

"U skladu sa predpristupnim procesom na putu BiH ka Evropskoj uniji, kreiranje institucionalnih mehanizama u vidu sporazuma kakav je ovaj, omogućava uspostavu saradnje Institicije Ombudsmana za zaštitu potrošača i udruženja za zaštitu potrošača u osiguranju kolektivne zaštite potrošača na cijelom teritoriju BiH. Uzmemo li u obzir da BiH u bliskoj budućnosti očekuju pregovori sa EU u okviru 28. poglavlja “Potrošači i zdravlje“ tim više ovaj dokument dobija na značaju“ istakao je Igor Stojanović, vodja projekta „EU za civilno društvo“

Sporazum predstavlja formalni okvir koji pruža mogućnost uspostave redovnih kanala komunikacije i razmjene podataka kao i  oblikovanje zajedničkih stavova Institucije ombudsmana i udruženja potpisnica čime je osnažen uticaj udruženja za zaštitu potrošača, kao i položaj samih potrošača u Bosni i Hercegovini.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti