Potpisan sporazum o cestovnom prijevozu između Ujedinjenog Kraljevstva i BiH

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Potpisan sporazum o cestovnom prijevozu između Ujedinjenog Kraljevstva i BiH

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović i ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini Matthew Field potpisali su danas Sporazum i o međunarodnom cestovnom prijevozu.

01.12.2020. 13:28 / Izvor: Akta.ba

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović i ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Matthew Field potpisali su danas Sporazum između Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o međunarodnom cestovnom prijevozu.

Ministar Mitrović se zahvalio Vladi i Ambasadi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini što su, u želji da se uredi i razvije međunarodni cestovni prijevoz putnika i tereta, na obostrano zadovoljstvo, uspješno okončali pregovore na izradi ovog sporazuma.

"U 2019. godini je međusobna vanjskotrgovinska razmjena iznosila 159 miliona KM, dok je za prvih 10 mjeseci ove godine ostvarena razmjena u vrijednosti od 149 miliona KM te očekujemo da će prijeći ostvareni prošlogodišnji iznos. Sve to nas tjera da imamo kvalitetnije bilateralne sporazume koji su podrška daljnjem unapređenju ukupnih bilateralnih odnosa, jer je osnov razvoja svake zemlje unapređenje ekonomije i ekonomske razmjene sa inostranim partnerima. Sporazumom koji potpisujemo uređuju se bilateralna pitanja u pogledu prijevoza putnika i tereta te prava i obaveze prijevoznika registriranih u jednoj zemlji dok su na teritoriji druge zemlje i obavljaju međunarodni prijevoz", istakao je ministar Mitrović te dodao da su u toku i aktivnosti na usaglašavanju teksta sporazuma o zračnom prometu između dviju zemalja, čime će ukupni odnosi biti podignuti za još jednu stepenicu više.

Ambasador Field pozdravio je ovaj sporazum koji će omogućiti jačanje trgovine između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva. 

"Ovim će se osigurati neograničeni direktni i indirektni pristup međunarodnom komercijalnom prometu robe u oba pravca za djelatnosti uspostavljene u obje zemlje.  Ovo su dobre vijesti za komercijalnu saradnju Ujedinjenog Kraljevstva i BiH", naglasio je ambasador Field.

Potpisivanjem ovog sporazuma zamjenjuje se Sporazum o međunarodnom cestovnom prijevozu tereta između Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i Vlade Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije koji je potpisan 3. februara 1969. godine u Londonu. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti