Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Potpisan sporazum o izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo

21.09.2018. 13:29 / Izvor: Akta.ba

Ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović i predsjednik turske kompanije "Tasyapi" Emrulah Turanli potpisali su danas u Beogradu Okvirni sporazum o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata, koji obuhvata i izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo.

Mihajlovićeva je rekla da to predstavlja korak ka izgradnji velikog infrastrukturnog projekta autoputa Beograd-Sarajevo koji je važan za cijeli region i da bi dio te saobraćajnice u Srbiji mogao da počne da se gradi 2019. godine.

Ona je navela da će iz tog okvirnog sporazuma u najkraćem roku biti postignuta tri ugovora za tri važna infrastrukturna projekta.

Prema njenim riječima, prvi projekat je sanacija puta Novi Pazar-Tutin, čija je procijenjena vrijednost 20 miliona evra, a dionica je duga 22,5 kilometara.

"Sledeći ugovor odnosi se na dve rute koje se tiču izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo, a koje idu kroz teritoriju Republike Srbije", rekla je Mihajlovićeva.

Prva ruta je od Požege do Kotromana, čija je vrijednost procijenjena na 830 miliona evra, a druga je između Kuzmina i Sremske Rače procijenjene vrijednosti 210 miliona evra i dužine 17,5 kilometara.

Potpisivanju je prisustvovao i ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko, koji je rekao da projekat izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo značajno za život u obje zemlje.

"Kada je riječ o BiH taj brzi put spaja nekoliko bitnih industrijskih zona koje u ovom momentu imaju veoma lošu povezanost, da ne kažemo katastrofalnu", rekao je Jusko i izrazio zahvalnost Mihajlovićevoj na sjajnoj saradnji.

On je napomenuo da se zbog predstojećih izbora u BiH ne može očekivati brzo potpisivanje strateških dokumenata između BiH i Turske, u vezi izgradnje auto-puta na području BiH.

"Uvjeren sam da će neposredno nakon izbora novi saziv Savjeta ministara i Predsjedništva BiH krenuti u realizaciju, jer od toga zavisi realizacija projekta kada je u pitanju BiH", rekao je on.

Jusko je rekao da ne vidi razloga da i buduća vlast u BiH ne nastavi aktivnosti na projektu izgradnje autoputa, izrazivši uvjerenje da radovi u BiH neće mnogo kasniti za Srbijom, gdje bi mogli da krenu naredne godine.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić je izjavio da je današnji događaj veoma važan za odnose Srbije i Turske, ali i sa stanovništva ekonomske trilaterale između Srbije, BiH i Turske.

"Ovaj mehanizam trilaterale dobija ovim sporazumom puni smisao, jer niko nije verovao u ideju izgradnje autoputa kada je prvi put lansirana", rekao je Ljajić. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti